> Mijn hond - Preventie > Het eerste bezoek aan de dierenarts

Het belang van de dierenarts

De dierenarts speelt een sleutelrol in elke levensfase van uw huisdier, vanaf de geboorte tot de opvolging zodra het volwassen is. Waarom is een dierenarts belangrijk? Wanneer moet u hem raadplegen, en hoe bereidt u zich voor op een consultatie? Leer er meer over op deze pagina.

 

Zoek een dierenarts in uw buurt

 

Waarom is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan?

De dierenarts is veel meer dan een professional die dagelijkse kwaaltjes verzorgt en ziekten behandelt. Hij doet ook aan preventie zodat uw dier een gezond leven kan leiden. 

 

Honden tonen immers niet altijd dat ze ziek zijn… Bovendien kunnen ziekten zich in alle stilte ontwikkelen bij uw huisdier, zonder dat er specifieke symptomen zijn. 

 

Dankzij een regelmatige medische opvolging en een jaarlijkse check-up kunnen heel wat problemen vermeden worden. Bovendien verbetert een voortijdige interventie bij problemen niet alleen het welzijn van uw dier en zorgt het voor een snellere genezing, het is ook goedkoper op vlak van gezondheidszorg omdat het de stress verlaagt, zowel voor uw dier als de rest van het gezin. 

Hoe vaak moet u naar de dierenarts gaan?

Voor een hond in goede gezondheid raden we aan om ten minste een keer per jaar naar de dierenarts te gaan. Naast het vernieuwen van vaccinaties en behandelingen tegen parasieten heeft het jaarlijkse bezoek ook een breder doel: het is de gelegenheid voor de dierenarts om het algemeen welzijn van uw dier te evalueren en voortijdig eventuele gezondheidsproblemen te vermijden of bij te sturen, voor een gezond, lang en gelukkig leven.

 

Als u net een nieuw huisdier in uw gezin opgenomen hebt, is het belangrijk dat u meteen een eerste bezoek bij een arts naar keuze inplant. Zo krijgt uw dier een volledig gezondheidsonderzoek, voor een stand van zaken betreffende vaccinatie, behandelingen tegen parasieten, voeding, sterilisatie enz.

Wanneer moet u naar de dierenarts gaan?

Naast de jaarlijkse controle, de vaccinaties en het voorschrift voor behandelingen tegen parasieten, is het soms nodig uw dierenarts te bezoeken als uw hond ongewoon gedrag vertoont of in geval van een kwetsuur.

Wat kan wijzen op een gezondheidsprobleem bij uw hond?

Bepaalde van de hieronder vermelde symptomen kunnen u waarschuwen:

  • Verlies van eetlust;
  • Gebrek aan energie;
  • Braken, vooral als er bloed aanwezig is;
  • Diarree, vooral als de ontlasting waterig wordt en er bloed in zit;
  • Moeite met urineren of bij de ontlasting;
  • Vorming van bulten of een massa op het lichaam;
  • Aanhoudende neus- en oogafscheiding;
  • Problemen met bewegen;
  • Inslikken van een vreemd (vb. speelgoed) of giftig (vb. huishoudproduct of giftige plant) voorwerp;
  • Aanhoudende jeuk en krabben.


Als een of meerdere van deze symptomen geïsoleerd en kortstondig (minder dan 24 uur) voorkomen hoeft dit niets ernstigs te betekenen, maar, aarzel niet om uw dierenarts een bezoek te brengen bij twijfel of als u merkt dat ze aanhouden.

 

Vermeld tijdens het bezoek niet enkel de details over de gezondheid van uw dier, maar ook alle andere informatie die nuttig kan zijn bij het stellen van een diagnose: 

  • recente veranderingen in de omgeving van uw hond; 
  • wijzigingen in uw gewoonten;
  • een verandering in zijn voeding; 
  • een nieuw gezinslid;
  • een recente reis.
Hoe bereidt u zich goed voor op een bezoek?

 

Of het nu gaat om het eerste bezoek aan een nieuwe dierenarts of om een routinebezoek, vele honden (en eigenaars) zien ertegen op. 

 

Hier volgen enkele tips om alles zo vlot mogelijk te laten verlopen:

  • Idealiter maakt u een afspraak om een lange wachttijd te vermijden. 
  • Neem een snoepje mee om uw dier na het bezoek te belonen.
  • Profiteer van het bezoek om een aangenaam moment met uw dier door te brengen: praat tegen hem en speel met hem. Op die manier zal hij de uitstap associëren met een plezierig moment.
  • Aai uw dier, zowel in de wachtzaal als de praktijk zelf, om hem gerust te stellen.
Wat moet u meenemen?

Het belangrijkste dat u moet meenemen naar de dierenarts is het gezondheidsboekje van uw dier

 

Als u uw huisdier maar onlangs heeft geadopteerd, neem dan alle documenten mee die u van de kweker of het asiel gekregen hebt. Het is in dit geval ook belangrijk om de papieren van uw hond te wijzigen zodat u als zijn nieuwe eigenaar erkend wordt. Uw dierenarts kan u hierbij helpen.

Schrik om iets te vergeten? Schrijf in de dagen vooraf alle vragen op waarop u een antwoord wilt. Vergeet de lijst niet mee te nemen op de dag van het bezoek.

BE-NON-200100032

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.