Algemeen wordt aanbevolen om de ogen van uw hond schoon te maken wanneer u in de ooghoeken een afscheiding opmerkt.
Voor rassen met een korte snuit of met lang haar voor de ogen, maar ook voor dieren die al een oogaandoening gehad hebben, wordt aangeraden om de ogen gemiddeld twee keer per week schoon te maken.
Voor een optimale reiniging is het ideaal om een verband te gebruiken of, als u dat niet hebt, een stuk keukenpapier of een zakdoek, die u in fysiologisch serum of een oogspoelmiddel voor medisch gebruik bij dieren drenkt.
Plaats u vervolgens achter uw hond en veeg met het vochtige verband langs het oog in een beweging van de binnenste (bij de neus) naar de buitenste ooghoek (in de richting van de slaap).
Als er overvloedige afscheiding is of u droge, kleverige resten opmerkt, raden we u aan om enkele druppels van de oplossing rechtstreeks in het oog van de hond aan te brengen. Hiertoe houdt u zijn hoofd lichtjes naar achteren, doet u het ooglid een beetje naar boven zodat het oog open blijft en druppelt u een beetje serum in het oog. Let erop dat de fles het oog niet raakt.
Raadpleeg zeker uw dierenarts als u (een van) de volgende zaken opmerkt:
Maak het oog van uw hond schoon met fysiologisch serum of een oplossing voor oogspoeling en bedek het met een verband voordat u naar uw dierenarts gaat.
De gehoorgang van honden heeft een L-vorm: een verticaal deel vormt een rechte hoek met een horizontaal deel dat naar het trommelvlies loopt.
Door deze bijzondere vorm hoopt zich onderaan het oor oorsmeer op zodat het slecht wordt verlucht, wat in bepaalde gevallen ontstekingen of infecties kan veroorzaken.
Bij rassen met hangoren is de gehoorgang continu bedekt, wat de verluchtingsproblemen nog verergert. Bij andere rassen, zoals poedels, maltezers of ook shih tzus, dringen de haren de gehoorgang binnen en hinderen ze zo ook de verluchting van de oren.
Om de oren van uw hond doeltreffend schoon te maken, koopt u bij uw dierenarts of in de apotheek een speciale lotion voor het wassen van de oren. Een dergelijke oplossing lost het oorsmeer op zonder de oren te pijnigen.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Normaal oorsmeer is wit of geelachtig. Als het zwart is, lijdt uw hond mogelijk aan oormijt. Als het geel is en stinkt of als het schoonmaken pijnlijk lijkt, heeft uw hond misschien een oorontsteking.
Raadpleeg in ieder geval uw dierenarts als u twijfels hebt: hij zal de oren van uw hond onderzoeken en een aangepaste behandeling voorschrijven als een probleem wordt vastgesteld.
Een gezonde vacht bij uw hond is niet alleen mooi, maar ook een teken van goede gezondheid!
Om zijn vacht goed te verzorgen moet u eerst en vooral beginnen met uw hond regelmatig te borstelen:
Als u er vanaf jonge leeftijd mee begint, kan het borstelen bovendien uitgroeien tot een mooi en leuk moment dat u deelt met uw dier.
Een bad is essentieel voor de verzorging van de vacht, maar, dit moet met mate gebeuren. Het belangrijkste zijn producten met een aangepaste zorg voor de vacht van uw dier zodat de talg wordt behouden, eventuele jeuk tegengaat en tegelijk de haren ontwart.
Alles hangt af van het ras van uw dier:
Dit is niet noodzakelijk voor de verzorging van de vacht, maar kan wel nuttig zijn als u de haren van uw hond professioneel wilt laten epileren, scheren en knippen zoals gebruikelijk is voor zijn ras, of om hem klaar te maken voor een wedstrijd.
De verzorging van de vacht gebeurt ook van binnenuit! Voeding heeft een essentiële impact op de schoonheid en gezondheid van de vacht van uw viervoeter.
Bij slechte voeding kan de vacht vaal en droog worden en kan het haar uitvallen. Met voldoende proteïnen, vitaminen en meervoudig onverzadigde vetzuren kan uw dier zijn vacht behouden.
Als u vooral plaatselijk abnormaal haarverlies opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts!
In het algemeen maken we ons pas bij een hinderlijke adem of bij beschadigde of pijnlijke tanden zorgen om de mond- en gebitshygiëne van ons dier. Maar, om ervoor te zorgen dat uw hond zo lang mogelijk zijn tanden in het leven kan zetten, is het belangrijk om aandacht te besteden aan zijn mond- en gebitshygiëne, en dit vanaf erg jonge leeftijd.
De bacteriën die zich in natuurlijke staat in het speeksel bevinden, hopen zich immers op op het tandoppervlak en produceren er verschillende stoffen die een laagje vormen op de tanden: tandplak.
Beetje bij beetje wordt de laag dikker, om tot onder het tandvlees door te dringen en zo tandsteen te veroorzaken. Hier zitten een groot aantal bacteriën die aan de basis liggen van de bijzonder onaangenaam ruikende adem van uw hond.
Tandsteen is om meerdere redenen een echt gezondheidsprobleem:
Zodra er tandsteen aanwezig is, kan die alleen met ultrasonen doeltreffend verwijderd worden. Deze behandeling wordt door uw dierenarts onder volledige verdoving uitgevoerd. De trillingen maken het tandsteen los en doen het in stukken uiteenvallen, om het vervolgens met een waterstraal te verwijderen. Het tandvlees wordt hierbij niet verwarmd.
Als geen preventiemaatregelen genomen worden, begint het tandsteen zich snel opnieuw op te hopen en moet de behandeling herhaald worden (gemiddeld elke 2 tot 3 jaar).
Een mechanische behandeling is de doeltreffendste manier om tandplak en tandsteen te vermijden.
Ideaal is regelmatig poetsen (1 tot 2 keer per week), waaraan het dier best zo jong mogelijk gewoon gemaakt wordt.
Koop hiervoor een gebitsverzorgingsmiddel speciaal voor honden, en poets:
Er bestaan ook diverse andere oplossingen, zoals poeders om in het eten te mengen of speciale snoepjes, om de vorming van tandsteen te vertragen. Aarzel niet om advies te vragen aan uw dierenarts!
Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!