> Mijn hond - Dagelijks > De Belgische wetgeving

De Belgische wetgeving

Identificatie en registratie: waarom is dit nuttig?

Sinds 1 september 1998 moeten alle honden in België verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden.

 

De procedure vormt de enige officiële band tussen een dier en zijn eigenaar. Als uw naam niet op de chip geregistreerd is, bent u wettelijk dus niet de eigenaar van uw dier. Via de chip kan het baasje van heel wat weggelopen dieren gemakkelijk gevonden worden.

 

Als uw hond wegloopt en in een asiel wordt opgenomen, kan hij alleen terugbezorgd worden als hij geïdentificeerd en op uw naam geregistreerd is.

 

Zorg er dus voor dat de informatie op de chip van uw dier altijd bijgewerkt is!

In België is DogID het officiële platform voor de registratie van honden. Het wordt gefinancierd door de drie Belgische gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel), centraliseert de gegevens van huisdieren voor het hele Belgische grondgebied en zorgt voor een beter overzicht van de populatie door hen formeel aan hun verantwoordelijken te koppelen.

Sinds 2004 krijgt u ook een Europees paspoort wanneer u een dier adopteert. Dit officiële document verzamelt naast de identificatiegegevens ook de gezondheidsgegevens van uw dier.

Wanneer moet u een hond identificeren en registreren?

In België moeten alle honden verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden. De procedure moet gevolgd worden wanneer:

  • Er bij u een hond wordt geboren en u die wilt houden. Hij moet dan vóór de leeftijd van 8 weken geïdentificeerd en geregistreerd worden.
  • U wilt een hond verkopen of schenken aan een particulier. In die situatie moet de hond op voorhand geïdentificeerd en geregistreerd worden, ongeacht zijn leeftijd. 
  • U adopteert een hond in een asiel of bij een erkende fokker. In dit geval moet de hond verplicht vóór de aankoop geïdentificeerd en geregistreerd worden. 
Hoe uw hond identificeren?

De identificatie is een procedure die door de dierenarts wordt uitgevoerd en waarbij een microchip onderhuids in de hals ingebracht wordt.

Hoe uw hond registreren?

Net zoals de identificatie via een microchip, is het invoeren van uw hond in de nationale databank een procedure die door de dierenarts wordt uitgevoerd. In deze stap worden uw gegevens aan die van de hond gekoppeld om aan te tonen dat hij een gezin en een verantwoordelijke heeft.

Wanneer en hoe kunt u uw gegevens wijzigen?

Elke wijziging van de informatie op de chip van uw hond moet via uw dierenarts zo snel mogelijk aan Dog ID worden meegedeeld:

  • Een andere eigenaar;
  • Een verhuizing;
  • De plaatsing van een tweede identificatiemerk: als de microchip niet meer leesbaar is, plaatst uw dierenarts een tweede chip en geeft hij u een nieuw paspoort;
  • Overlijden van de hond.
Wat te doen als u de papieren van uw hond niet meer vindt?

Bent u het paspoort van uw hond kwijt? Richt u onmiddellijk tot uw dierenarts. Hij zal een nieuw paspoort voor uw dier aanmaken en meldt binnen de 8 dagen de nieuwe gegevens aan Dog ID via de fiche ‘Vervanging van het paspoort’.

Voor meer informatie, vraag advies aan uw dierenarts, bezoek DogID of het portaal van uw gewest:

BE-NON-200200031

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.