> Mijn hond - Dagelijks > De voortplanting

De voortplanting

Op welke leeftijd worden teefjes voor het eerst loops?

Het tijdstip waarop een hond loops wordt, wat erop wijst dat het dier geslachtsrijp wordt en zich dus kan voortplanten, varieert naargelang het ras en kan beginnen op een leeftijd van 6 maanden voor kleine rassen, tot 18 maanden voor grotere honden.

Hoe verloopt de periode van loopsheid?

Teefjes kennen gemiddeld twee perioden van loopsheid per jaar, in het algemeen in de lente en de herfst. Ook daar kan het interval tussen beide perioden variëren van 150 tot 300 dagen.

 

Bij teefjes duurt de loopse periode gemiddeld 3 weken, met twee verschillende tijdstippen:

  • De pro-oestrusperiode waarin het vrouwtje mannetjes aantrekt maar in het algemeen weigert te paren. Deze periode duurt ongeveer 10 dagen en wordt gekenmerkt door het opzwellen van de vulva en bloedverlies. In deze periode kan het teefje niet bevrucht geraken.
  • De oestrus, die ook een tiental dagen duurt. In deze fase vermindert het bloedverlies en is het vrouwtje bereid om te paren met het mannetje. De eisprong gebeurt doorgaans twee dagen na het begin van de oestrus, dus nadat ze begonnen is het mannetje te aanvaarden. Op dit moment kan het teefje bevrucht geraken en zwanger worden. 

Wegens de verscheidenheid in het gedrag en de verschillen tussen honden onderling is het niet altijd eenvoudig om het gunstigste tijdstip voor bevruchting te bepalen. Om elke ongewenste zwangerschap te vermijden mag u uw teefje dus nooit in het gezelschap van niet-gecastreerde mannetjes laten.

Wat is het juiste moment om uw teefje jongen te laten krijgen?

Als u uw teefje wil laten jongen, raden we aan om te wachten tot ze voor het eerst loops is. 

 

Zodra het mannetje gekozen is, is het ideaal om de twee honden bij elkaar te laten tussen de 11e en de 14e dag na het begin van de loopsheid. Deze periode stemt overeen met de eisprong. Voor een zo groot mogelijke kans op slagen dient u in deze periode op regelmatige tijdstippen twee tot drie ontmoetingen te voorzien.

Hoe verloopt het paren bij honden?

Het paren gebeurt na een korte paringsdans waarbij het mannetje aan de vulva van het teefje snuffelt. De daad zelf duurt vervolgens ongeveer twintig minuten: het mannetje kruipt op het vrouwtje en zodra de erectie ingebracht is, draait hij zich om zodat ze zich rug aan rug bevinden. In deze fase, die ‘knoop’ genoemd wordt, blijven de honden aan elkaar vastzitten en voltrekt de dekking zich. Haal ze dan vooral niet uit elkaar, want dat is gevaarlijk. De dieren maken zich vanzelf los zodra ze volledig klaar zijn. 

 

Het is soms mogelijk dat er geen knoop plaatsvindt en de honden dus niet aan elkaar blijven zitten. Dat betekent niet noodzakelijk dat het dekken niet gelukt is.

Wist u dat? Voor de dekking is het wenselijk het vrouwtje bij het mannetje te plaatsen, zodat deze laatste zich op zijn territorium bevindt en zo het gevoel heeft alles in de hand te hebben.

Hoe lang duurt de dracht bij teefjes?

De dracht van een teefje duurt gemiddeld tussen 54 en 70 dagen. De enige manier om de duur te bepalen is de dagen te tellen vanaf de eerste koppeling.

Welke tekenen wijzen erop dat de bevalling nadert?

In de aanloop naar de bevalling kan het teefje zenuwachtig worden of beginnen kermen. Het kan ook dat ze als bezeten begint rond te lopen. 

 

Sommige teefjes hebben minder eetlust of weigeren zelfs te eten tijdens de laatste 24 uur. 

Hoe verloopt de bevalling?

De bevalling verloopt doorgaans heel natuurlijk, zonder complicaties. Aarzel echter niet om tijdens deze belangrijke stap bij uw hond te blijven.

 

De pups komen na enkele weeën met regelmatige tussenpozen ter wereld. Na de geboorte van elke pup zal het teefje zich onmiddellijk over het kleintje ontfermen en het likken om de ademhaling te stimuleren. Ze zal ook het vruchtvlies dat hen bedekt breken om ze te drogen, en met haar tanden de navelstreng doorbijten. 

 

Vraag advies aan uw dierenarts voor de opvolging van uw teefje en haar jongen na de bevalling, of bij twijfel.

BE-NON-200200031

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.