Het tijdstip waarop een hond loops wordt, wat erop wijst dat het dier geslachtsrijp wordt en zich dus kan voortplanten, varieert naargelang het ras en kan beginnen op een leeftijd van 6 maanden voor kleine rassen, tot 18 maanden voor grotere honden.
Teefjes kennen gemiddeld twee perioden van loopsheid per jaar, in het algemeen in de lente en de herfst. Ook daar kan het interval tussen beide perioden variëren van 150 tot 300 dagen.
Bij teefjes duurt de loopse periode gemiddeld 3 weken, met twee verschillende tijdstippen:
Als u uw teefje wil laten jongen, raden we aan om te wachten tot ze voor het eerst loops is.
Zodra het mannetje gekozen is, is het ideaal om de twee honden bij elkaar te laten tussen de 11e en de 14e dag na het begin van de loopsheid. Deze periode stemt overeen met de eisprong. Voor een zo groot mogelijke kans op slagen dient u in deze periode op regelmatige tijdstippen twee tot drie ontmoetingen te voorzien.
Het paren gebeurt na een korte paringsdans waarbij het mannetje aan de vulva van het teefje snuffelt. De daad zelf duurt vervolgens ongeveer twintig minuten: het mannetje kruipt op het vrouwtje en zodra de erectie ingebracht is, draait hij zich om zodat ze zich rug aan rug bevinden. In deze fase, die ‘knoop’ genoemd wordt, blijven de honden aan elkaar vastzitten en voltrekt de dekking zich. Haal ze dan vooral niet uit elkaar, want dat is gevaarlijk. De dieren maken zich vanzelf los zodra ze volledig klaar zijn.
Het is soms mogelijk dat er geen knoop plaatsvindt en de honden dus niet aan elkaar blijven zitten. Dat betekent niet noodzakelijk dat het dekken niet gelukt is.
De dracht van een teefje duurt gemiddeld tussen 54 en 70 dagen. De enige manier om de duur te bepalen is de dagen te tellen vanaf de eerste koppeling.
In de aanloop naar de bevalling kan het teefje zenuwachtig worden of beginnen kermen. Het kan ook dat ze als bezeten begint rond te lopen.
Sommige teefjes hebben minder eetlust of weigeren zelfs te eten tijdens de laatste 24 uur.
De bevalling verloopt doorgaans heel natuurlijk, zonder complicaties. Aarzel echter niet om tijdens deze belangrijke stap bij uw hond te blijven.
De pups komen na enkele weeën met regelmatige tussenpozen ter wereld. Na de geboorte van elke pup zal het teefje zich onmiddellijk over het kleintje ontfermen en het likken om de ademhaling te stimuleren. Ze zal ook het vruchtvlies dat hen bedekt breken om ze te drogen, en met haar tanden de navelstreng doorbijten.
Vraag advies aan uw dierenarts voor de opvolging van uw teefje en haar jongen na de bevalling, of bij twijfel.
Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!