> Mijn hond - Dagelijks > Op noodgevallen reageren

Op noodgevallen reageren

Ongevallen, bloedingen en breuken
Hoe goed reageren als uw hond een verkeersongeluk heeft?

Een deur op een kier, het lossen van de leiband of een moment van onachtzaamheid: een ongeval is gauw gebeurd. 

Weet u of uw verzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid ongevallen of schade dekt die uw hond eventueel berokkent door een ongeval te veroorzaken?

Afhankelijk van de staat van uw hond na het ongeval, leest u hieronder welke levensreddende handelingen u kunt uitvoeren.

 

Als uw dier bewusteloos is, of bij bewustzijn is maar niet meer kan bewegen, wees dan heel voorzichtig want mogelijk is de ruggenwervel geraakt. 

 • Verwittig onmiddellijk uw dierenarts of een noodgevallendienst;
 • Als deze niet ter plaatse kunnen komen, moet u alle voorzorgsmaatregelen treffen om uw hond naar de dierenarts te brengen zonder het trauma te verergeren;
 • Hiertoe dient u uw dier te transporteren in de positie waarin het zich bevindt. Glijd een stuk karton, een houten plank of een doek onder zijn lichaam om hem zo te kunnen optillen.

 

Als uw dier kan bewegen maar in shock is, plaats hem dan rustig op een comfortabele en warme plaats, en laat hem kleine hoeveelheden water drinken (zonder te dwingen!). Raadpleeg na het ongeval zo snel mogelijk uw dierenarts om na te gaan of er geen interne organen beschadigd zijn.

Opgelet! Zelfs als uw dier buiten westen lijkt, kan het nog pijn ervaren en ongewenste reacties hebben bij contact met de pijnlijke zone. Wees dus waakzaam en voorzichtig om een eventuele defensieve beet te voorkomen!

Wat te doen bij een ernstige bloeding?

Een verkeersongeluk, een hevige botsing, een diepe beet en zelfs een jachtongeval kunnen leiden tot een bloeding of hevig bloedverlies bij uw hond. 

 

Hier volgen enkele adviezen om zo snel mogelijk te kunnen reageren in functie van het type bloeding:

 • In geval van een externe bloeding, wanneer het bloed min of meer overvloedig uit een zichtbare wonde stroomt, kunt u het bloeden stoppen door met steriel verband of een schone doek op de wonde te drukken. Als het bloeden na ongeveer 5 minuten gestopt is, raden we u aan om onmiddellijk naar uw dierenarts te gaan voor controle, ontsmetting en eventueel hechten van de wonde.
 • In geval van een ‘geëxternaliseerde’ bloeding, wanneer het bloed langs een lichaamsopening naar buiten stroomt (mond, neus, oren, anus, vagina, plasgaatje), is het belangrijk om zo snel mogelijk naar uw dierenarts te gaan omdat dit op ernstige inwendige letsels kan wijzen.
 • In geval van een inwendige bloeding, wanneer de bloeding zich voordoet in een lichaamsholte (borst, buik, schedelruimte), merkt u bij uw hond een snelle ademhaling, bleek slijmvlies en lusteloosheid. Ook in deze situatie moet u onmiddellijk naar de dierenarts.
Hoe kunt u een breuk herkennen?

Als uw dier na een botsing of val weigert te bewegen of niet langer op een bepaalde ledemaat steunt, dan heeft het misschien een breuk opgelopen.

 • Als een van de poten van uw dier gebroken is, zal het manken of weigeren op het desbetreffende lichaamsdeel te lopen, en merkt u een zwelling.
 • Als de ribben of het bekken gebroken zijn, kunt u dat van buitenaf moeilijk opmerken. Uw hond zal dan weigeren te bewegen en zich te verplaatsen.

Raadpleeg bij twijfel in ieder geval onmiddellijk uw dierenarts zodat hij snel kan handelen om uw dier opnieuw op de been te brengen!

 

Vergiftiging
Wat zijn de symptomen van een vergiftiging?

In functie van het type ingeslikte product en de manier waarop uw dier erop reageert, kunnen zich verschillende symptomen voordoen, die niet noodzakelijk op een vergiftiging wijzen. 

 

In geval van twijfel en als uw hond een of meer van de volgende symptomen vertoont, breng hem dan dringend naar uw dierenarts om de precieze oorzaak van zijn toestand te achterhalen:

 • Energieverlies of net grote opwinding;
 • Trillingen en/of stuiptrekkingen;
 • Verlamming en/of stijfheid van de ledematen;
 • Overvloedige speekselafscheiding;
 • Diarree en/of braken;
 • Ademhalingsmoeilijkheden;
 • Koorts;
 • Bleek slijmvlies;
 • Verlies van eetlust;
 • Coma.
Wat moet u doen als uw hond een giftig product heeft ingeslikt?

Bij vergiftiging is een snelle interventie van groot belang om het leven van uw huisdier te redden:

 • Als u weet om welk product het gaat, neem dan de verpakking mee naar de dierenarts. In het algemeen wordt informatie over hoe te handelen bij inname of contact vermeld, net als een telefoonnummer voor noodgevallen. 
 • Als het inslikken heel recent gebeurde (minder dan 15 tot 30 minuten geleden), dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar uw dierenarts te gaan zodat hij kan proberen om uw dier met geneesmiddelen te doen braken. Hij zal uw dier ook behandelen om zijn maag te beschermen.
 • Als het giftige product op de huid van uw dier is terechtgekomen, spoel hem dan overvloedig af zodat hij het niet binnenkrijgt door eraan te likken.

 

Alles wat u daarnaast doet, kan slecht aflopen. U gaat dus best zo snel mogelijk naar de dierenarts, die uw hond zal behandelen of reanimeren, afhankelijk van de betreffende stof en zijn toestand.

Hoe kunt u een vergiftiging vermijden?
 • Laat in geen geval uw huishoud- of tuinproducten slingeren binnen het bereik van uw dier; 
 • Geef nooit menselijke geneesmiddelen aan uw hond: sommige medicijnen, zoals paracetamol, aspirine of ibuprofen, zijn erg giftig;
 • Bepaalde planten zijn heel gevaarlijk voor honden en moeten buiten hun bereik geplaatst worden: avocado’s, hortensia’s, oleanders, vijgenbomen, rododendrons, laurier, tulpen, mistel, hulst, lelietje-van-dalen, lelie, eikenbomen en eikels enz.;
 • Raadpleeg de lijst met giftig voedsel voor honden.
Welk voedsel is giftig voor honden?
 • Chocolade, vooral zwarte, is uiterst giftig voor honden. De oorzaak: de aanwezigheid van theobromine, een bestanddeel dat het hartritme stimuleert en ontregelt. Bij inslikken kan dit een verstoring van de spijsvertering en het zenuwstelsel veroorzaken;
 • Gekookte botten kunnen uiterst gevaarlijk zijn voor uw hond! Omdat ze brozer zijn, kunnen ze afbreken en maag en ingewanden doorboren. De meest breekbare botten zijn die van gevogelte, eend en konijn. Geef die dus niet aan uw dier, ook niet ongekookt;
 • Net zoals bij de mens kan alcohol problemen veroorzaken bij uw hond. De ethanol die erin zit, is zelfs giftig voor hen – laat uw glazen dus nooit rondslingeren;
 • Volwassen honden zijn lactose-intolerant. Ze krijgen er diarree van en moeten erdoor braken. 
 • Vermijd eveneens look, uien evenals verwante planten zoals sjalot, bieslook en prei;
 • Gekookt is er geen probleem, maar een rauwe aardappel kan bij honden aandoeningen van de urinewegen veroorzaken.
(Brand)wonden

Honden zijn heel nieuwsgierig en dus altijd vatbaar voor onheil. Letsels zijn jammer genoeg geen uitzondering. Stukken glas, doornen, vreemde voorwerpen, spijkers, chemische producten, elektriciteitsdraden… De omgeving van een dier zit vol gevaren!

Bij oppervlakkige (brand)wonden volstaat schoonmaken en beschermen, op voorwaarde dat het verband regelmatig wordt vervangen en de kwetsuur wordt opgevolgd. Vermijd wel dat uw dier zich likt, bijt of krabt. Bij grotere wonden of ernstige brandwonden moet u altijd zo snel mogelijk naar de dierenarts gaan om uw dier te verzorgen, infecties te vermijden en de wonden te helpen genezen.

Hoe een oppervlakkige wonde verzorgen?

Als uw hond kleine snij- of schaafwonden heeft die weinig bloeden en niet gehecht moeten worden, kunt u probleemloos de eerste zorgen aan uw dier toedienen. Zorg er dus voor dat u altijd een goede verbandtrommel bij de hand hebt.

 

Hoe pakt u dit best aan?

 • Eerst en vooral wordt aanbevolen om het haar rond de wonde te knippen zodat u er gemakkelijker bij kunt en de wonde niet bevuild wordt. 
 • Maak de wonde vervolgens schoon met zeepwater, spoel goed en breng een ontsmettingsmiddel aan. 
 • Daarna kunt u de wonde tegen bacteriën beschermen met een ademend verband. 
 • Vervang het verband dagelijks en ontsmet de wonde elke keer opnieuw. 

Merkt u een rode uitslag of zwelling van de wonde in de volgende dagen? Heeft uw hond abnormaal veel pijn? Raadpleeg dan onmiddellijk de dierenarts!

Wat te doen bij een grote wonde?

Als uw hond een diepe wonde of beet heeft, er een vreemd voorwerp in de wonde zit of de wonde zich in de buurt van een lichaamsopening (anus, oog, oor) bevindt, dan moet u na het schoonmaken van de wonde naar de dierenarts.

 

Als het lichaam van uw dier enkele dagen na het letsel stijf of stram wordt, wijst dat op tetanus en moet u terug naar de dierenarts!

Opgelet! Geef nooit menselijke geneesmiddelen aan uw dier want sommige zijn mogelijk giftig!

Hoe een oppervlakkige of kleine brandwonde verzorgen?

Bij een oppervlakkige of kleine brandwonde moet u deze afkoelen door ze 8 tot 10 minuten onder koud stromend water te houden. Breng vervolgens vette zalf aan en plaats een beschermingsverband. Volg de evolutie van de brandwonde en de genezing door regelmatig het verband te vervangen. 

 

Toon in geval van twijfel de wonde aan uw dierenarts.

Wat te doen bij een diepe of grote brandwonde?

Koel de brandwonde in eerste instantie gedurende 8 tot 10 minuten af met koud water en bescherm ze eventueel met een schone, droge katoenen doek voordat u zo snel mogelijk met uw dier naar de dierenarts gaat. 

Maagtorsie
Wat is een maagtorsie?

Bij honden, en vooral grote honden, is de maag redelijk mobiel. Daarom kan het na een rijkelijke, te snel verorberde maaltijd, al dan niet gevolgd door grote inspanningen of opwinding, gebeuren dat de maag uitzet en zich vervolgens 180° draait in de buikholte. Gassen en vloeistoffen kunnen het lichaam dan niet meer verlaten, en uw hond moet dus zo snel mogelijk naar de dierenarts!

Wat zijn de symptomen van een maagtorsie?

De eerste symptomen manifesteren zich eerst en vooral door kokhalzen (zonder effectief te braken), ernstige buikpijn en een opgezwollen, gespannen buik. 

 

De algemene toestand van de hond gaat dan snel achteruit: het dier weigert op te staan, blijft futloos en belandt snel in een shocktoestand.

 

Het is dus van levensbelang om bij de eerste symptomen onmiddellijk naar de dierenarts te gaan zodat hij uw dier kan verzorgen.

Hoe kunt u een maagtorsie voorkomen bij uw hond?

Gezien de risico's die een maagtorsie inhouden voor uw dier, is het beter te voorkomen dan te genezen! 

 

Hier volgen enkele makkelijk toe te passen adviezen:

 • Verdeel het dagelijks eten in twee maaltijden om de vertering te bevorderen en de maag niet te overbelasten;
 • Zorg ervoor dat uw dier niet te veel beweegt en zich opwindt in de twee uur na de maaltijd;
 • Verkies kwalitatieve voeding, specifiek voor grote honden en op basis van brokken, wat het dier verplicht om te kauwen;
 • Vermijd zo veel mogelijk dat uw hond op zijn rug slaapt en daarbij 180° van links naar rechts beweegt, want ook dat kan een maagtorsie veroorzaken.
BE-NON-200200031

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.