Een deur op een kier, het lossen van de leiband of een moment van onachtzaamheid: een ongeval is gauw gebeurd.
Afhankelijk van de staat van uw hond na het ongeval, leest u hieronder welke levensreddende handelingen u kunt uitvoeren.
Als uw dier bewusteloos is, of bij bewustzijn is maar niet meer kan bewegen, wees dan heel voorzichtig want mogelijk is de ruggenwervel geraakt.
Als uw dier kan bewegen maar in shock is, plaats hem dan rustig op een comfortabele en warme plaats, en laat hem kleine hoeveelheden water drinken (zonder te dwingen!). Raadpleeg na het ongeval zo snel mogelijk uw dierenarts om na te gaan of er geen interne organen beschadigd zijn.
Een verkeersongeluk, een hevige botsing, een diepe beet en zelfs een jachtongeval kunnen leiden tot een bloeding of hevig bloedverlies bij uw hond.
Hier volgen enkele adviezen om zo snel mogelijk te kunnen reageren in functie van het type bloeding:
Als uw dier na een botsing of val weigert te bewegen of niet langer op een bepaalde ledemaat steunt, dan heeft het misschien een breuk opgelopen.
Raadpleeg bij twijfel in ieder geval onmiddellijk uw dierenarts zodat hij snel kan handelen om uw dier opnieuw op de been te brengen!
In functie van het type ingeslikte product en de manier waarop uw dier erop reageert, kunnen zich verschillende symptomen voordoen, die niet noodzakelijk op een vergiftiging wijzen.
In geval van twijfel en als uw hond een of meer van de volgende symptomen vertoont, breng hem dan dringend naar uw dierenarts om de precieze oorzaak van zijn toestand te achterhalen:
Bij vergiftiging is een snelle interventie van groot belang om het leven van uw huisdier te redden:
Alles wat u daarnaast doet, kan slecht aflopen. U gaat dus best zo snel mogelijk naar de dierenarts, die uw hond zal behandelen of reanimeren, afhankelijk van de betreffende stof en zijn toestand.
Honden zijn heel nieuwsgierig en dus altijd vatbaar voor onheil. Letsels zijn jammer genoeg geen uitzondering. Stukken glas, doornen, vreemde voorwerpen, spijkers, chemische producten, elektriciteitsdraden… De omgeving van een dier zit vol gevaren!
Als uw hond kleine snij- of schaafwonden heeft die weinig bloeden en niet gehecht moeten worden, kunt u probleemloos de eerste zorgen aan uw dier toedienen. Zorg er dus voor dat u altijd een goede verbandtrommel bij de hand hebt.
Hoe pakt u dit best aan?
Merkt u een rode uitslag of zwelling van de wonde in de volgende dagen? Heeft uw hond abnormaal veel pijn? Raadpleeg dan onmiddellijk de dierenarts!
Als uw hond een diepe wonde of beet heeft, er een vreemd voorwerp in de wonde zit of de wonde zich in de buurt van een lichaamsopening (anus, oog, oor) bevindt, dan moet u na het schoonmaken van de wonde naar de dierenarts.
Als het lichaam van uw dier enkele dagen na het letsel stijf of stram wordt, wijst dat op tetanus en moet u terug naar de dierenarts!
Bij een oppervlakkige of kleine brandwonde moet u deze afkoelen door ze 8 tot 10 minuten onder koud stromend water te houden. Breng vervolgens vette zalf aan en plaats een beschermingsverband. Volg de evolutie van de brandwonde en de genezing door regelmatig het verband te vervangen.
Toon in geval van twijfel de wonde aan uw dierenarts.
Koel de brandwonde in eerste instantie gedurende 8 tot 10 minuten af met koud water en bescherm ze eventueel met een schone, droge katoenen doek voordat u zo snel mogelijk met uw dier naar de dierenarts gaat.
Bij honden, en vooral grote honden, is de maag redelijk mobiel. Daarom kan het na een rijkelijke, te snel verorberde maaltijd, al dan niet gevolgd door grote inspanningen of opwinding, gebeuren dat de maag uitzet en zich vervolgens 180° draait in de buikholte. Gassen en vloeistoffen kunnen het lichaam dan niet meer verlaten, en uw hond moet dus zo snel mogelijk naar de dierenarts!
De eerste symptomen manifesteren zich eerst en vooral door kokhalzen (zonder effectief te braken), ernstige buikpijn en een opgezwollen, gespannen buik.
De algemene toestand van de hond gaat dan snel achteruit: het dier weigert op te staan, blijft futloos en belandt snel in een shocktoestand.
Het is dus van levensbelang om bij de eerste symptomen onmiddellijk naar de dierenarts te gaan zodat hij uw dier kan verzorgen.
Gezien de risico's die een maagtorsie inhouden voor uw dier, is het beter te voorkomen dan te genezen!
Hier volgen enkele makkelijk toe te passen adviezen:
Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!