Het is beslist, dit jaar neemt u uw hond mee op vakantie! Hieronder alle tips en trucs voor een onvergetelijke en probleemloze reis in België of het buitenland.
Om binnen de Europese Unie te kunnen reizen, moeten honden beschikken over een Europees paspoort, afgeleverd op het ogenblik van identificatie van uw dier (link), en gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (link).
Bij een reis buiten de Europese Unie moet u op voorhand goed de procedures van het land van bestemming raadplegen, want deze kunnen lang en vervelend zijn.
Aarzel niet om advies te vragen aan uw dierenarts. Hij kan u het best informeren over de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen voor de reis, afhankelijk van de gezondheidstoestand van uw dier, en de bijzonderheden van uw bestemming.
Wist u dat...? Hondsdolheid is de enige ziekte waarvoor vaccinatie verplicht is wanneer u met uw hond reist. Bespreek dit op voorhand met uw dierenarts: bij de eerste vaccinatie tegen de ziekte, moet de injectie ten minste 21 dagen vóór vertrek gebeuren!
Meer informatie vindt u op de website van Buitenlandse Zaken of FOD Volksgezondheid.
Raadpleeg uw dierenarts ten minste een maand vóór vertrek, voor een reis in alle rust. Zo kan hij de algemene gezondheidstoestand van uw hond controleren en hem bepaalde vaccins of antiparasitica toedienen naargelang uw bestemming.
Het belangrijkste om mee te nemen is het Europese paspoort van uw hond, want zonder dit document kunt u ons land niet verlaten.
Zorg voor elke reis voor een aangepaste transportbox, waarin uw hond comfortabel zit en waarin hij gemakkelijk kan opstaan en draaien. Kies hiertoe een box die anderhalve keer zo groot is als uw hond. Er bestaan ook harnassen die u aan een veiligheidsriem kunt vastmaken, maar idealiter zit het dier in een transportbox in de koffer. Dat is een geruststellende ruimte voor het dier en biedt veiligheid bij een ongeval.
Denk er ook aan de volgende zaken mee te nemen:
Met de auto reizen is voor heel wat honden een stresserende belevenis. Voor een aangename reis zonder paniek, dient u uw dier vóór elke reis met de auto vertrouwd te maken:
Het geheim van een reis in alle sereniteit? Een frisse temperatuur in de box (max. 20 °C) en regelmatige pauzes (elke twee uur). Geef hem op de dag van de grote reis heel weinig eten maar laat hem regelmatig drinken.
Vergeet niet dat uw dier comfortabel moet zitten en veilig bevestigd moet zijn in de auto. Onze tip om hem tijdens de reis bezig te houden? Spelletjes en/of iets om op te kauwen.
Als u weet dat uw dier, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, het risico loopt ziek of nerveus te worden, kan uw dierenarts aangepaste geneesmiddelen voorschrijven voor een serenere reis.
Een zonnesteek is het gevolg van een intense en langdurige inspanning, een overgang naar een veel warmere omgeving zonder acclimatisatie (een reis naar het zuiden) of een afzondering in een warme en slecht verluchte ruimte (zoals de auto).
Een hond met een zonnesteek vertoont de volgende symptomen:
Als u deze symptomen opmerkt bij uw dier, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk af te koelen door hem te bedekken met een vochtige handdoek, en hem snel naar een dierenarts te brengen – open uw autoruiten voor verluchting.
Pas deze adviezen toe wanneer het heel warm is, om elk risico voor uw huisdier te voorkomen:
Neem in geval van twijfel zijn temperatuur: die moet tussen de 38 en 39 °C liggen.
Op het platteland zijn de belangrijkste risico's:
Aartjes zijn delen van planten en gewassen die zich aan de vacht van dieren hechten en soms de oren, ogen of neusgaten binnendringen of zich tussen de tenen nestelen.
Door hun vaak scherpe of puntige vorm kunnen ze het weke weefsel van het organisme binnendringen en zo letsels veroorzaken, waarbij ze enkel dieper kunnen doordringen.
De klinische symptomen verschillen afhankelijk van de locatie van het aartje: van een oor dat jeukt tot onafgebroken niezen, hinken of een lopend en geïrriteerd oog.
Zit er een aartje in de huid van uw hond? Raadpleeg onmiddellijk uw dierenarts zodat hij het kan verwijderen voordat het te diep het lichaam van uw dier binnendringt.
Hinder door aartjes voorkomen:
Hebt u een uitstap naar het strand voorzien met uw huisdier? Leuk! Kijk wel na op welke stranden honden toegelaten zijn, en denk aan de volgende zaken voor een veilige uitstap:
Ook al verkiezen honden winterse kou boven zomerse warmte, een uitstap in de sneeuw bereid je best voor.
Hier zijn onze adviezen voor een probleemloze vakantie:
Noteer zodra aangekomen de gegevens van de dichtstbijzijnde dierenarts voor noodgevallen.
Met een hond op vakantie of zelfs een weekendje weggaan, is niet altijd gemakkelijk. Ook al zijn dieren toegelaten in bepaalde hotels, campings of andere verblijven, het is niet altijd eenvoudig om ze te vinden. Het is ook mogelijk dat uw huisdier niet van lange reizen houdt of dat zijn gezondheidstoestand het niet toelaat. Wat is de beste oplossing, die een compromis biedt tussen het welzijn van uw hond, zijn en uw behoeften en ook uw budget? We geven een overzicht van alle soorten opvang:
Uw dierenarts is een ideale gesprekspartner om u bij uw keuze te helpen. Hij kent zeker goede adressen van pensions, gastgezinnen, dierenliefhebbers die één of twee honden willen opvangen of studenten die dogsitters willen worden.
Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!