> Mijn hond - Dagelijks > Op reis met uw hond

Op reis met uw hond

Het is beslist, dit jaar neemt u uw hond mee op vakantie! Hieronder alle tips en trucs voor een onvergetelijke en probleemloze reis in België of het buitenland.

 

Reist u buiten België? Wat zegt de wetgeving?

Om binnen de Europese Unie te kunnen reizen, moeten honden beschikken over een Europees paspoort, afgeleverd op het ogenblik van identificatie van uw dier (link), en gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (link). 

 

Bij een reis buiten de Europese Unie moet u op voorhand goed de procedures van het land van bestemming raadplegen, want deze kunnen lang en vervelend zijn. 

 

Aarzel niet om advies te vragen aan uw dierenarts. Hij kan u het best informeren over de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen voor de reis, afhankelijk van de gezondheidstoestand van uw dier, en de bijzonderheden van uw bestemming.

Wist u dat...? Hondsdolheid is de enige ziekte waarvoor vaccinatie verplicht is wanneer u met uw hond reist. Bespreek dit op voorhand met uw dierenarts: bij de eerste vaccinatie tegen de ziekte, moet de injectie ten minste 21 dagen vóór vertrek gebeuren!

 

Meer informatie vindt u op de website van Buitenlandse Zaken of FOD Volksgezondheid.

Moet u vóór vertrek uw dierenarts raadplegen?

Raadpleeg uw dierenarts ten minste een maand vóór vertrek, voor een reis in alle rust. Zo kan hij de algemene gezondheidstoestand van uw hond controleren en hem bepaalde vaccins of antiparasitica toedienen naargelang uw bestemming.

In bepaalde delen van de wereld komt 'cardiopulmonaire dirofilariose' of 'hartwormziekte' voor, een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een lange en smalle worm die wordt overgedragen door een muggenbeet. Leer er hier meer over.

Wat moet u op reis meenemen?

Het belangrijkste om mee te nemen is het Europese paspoort van uw hond, want zonder dit document kunt u ons land niet verlaten. 

 

Zorg voor elke reis voor een aangepaste transportbox, waarin uw hond comfortabel zit en waarin hij gemakkelijk kan opstaan en draaien. Kies hiertoe een box die anderhalve keer zo groot is als uw hond. Er bestaan ook harnassen die u aan een veiligheidsriem kunt vastmaken, maar idealiter zit het dier in een transportbox in de koffer. Dat is een geruststellende ruimte voor het dier en biedt veiligheid bij een ongeval.

 

Denk er ook aan de volgende zaken mee te nemen:

 • Een leiband;
 • Een muilkorf;
 • Een EHBO-kit;
 • Het benodigde eten en drinken;
 • Zijn mand;
 • Zijn speeltjes.
Hoe bereidt u zich goed voor op een autoreis?

Met de auto reizen is voor heel wat honden een stresserende belevenis. Voor een aangename reis zonder paniek, dient u uw dier vóór elke reis met de auto vertrouwd te maken:

 • Laat hem zo vaak mogelijk zijn box bezoeken wanneer de auto stilstaat en de motor uitgeschakeld is;
 • Maak hem gewoon aan korte ritjes;
 • Beloon hem als alles goed verloopt.

Het geheim van een reis in alle sereniteit? Een frisse temperatuur in de box (max. 20 °C) en regelmatige pauzes (elke twee uur). Geef hem op de dag van de grote reis heel weinig eten maar laat hem regelmatig drinken. 

 

Vergeet niet dat uw dier comfortabel moet zitten en veilig bevestigd moet zijn in de auto. Onze tip om hem tijdens de reis bezig te houden? Spelletjes en/of iets om op te kauwen.

 

Als u weet dat uw dier, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, het risico loopt ziek of nerveus te worden, kan uw dierenarts aangepaste geneesmiddelen voorschrijven voor een serenere reis.

U reist met de auto? Let dan op voor zonnesteek! Open de vensters voor wat tocht bij hoge temperaturen, verlucht de ruimte en vooral, zorg voor regelmatige pauzes om uw hond nat te maken, hem te laten drinken en buiten even de benen te strekken.

Zonnesteek: wat is het, en hoe kunt u het herkennen en vermijden?

Een zonnesteek is het gevolg van een intense en langdurige inspanning, een overgang naar een veel warmere omgeving zonder acclimatisatie (een reis naar het zuiden) of een afzondering in een warme en slecht verluchte ruimte (zoals de auto). 

Laat uw hond nooit in een auto bij warm weer, zelfs niet met open vensters en in de schaduw, want dit kan een dodelijke zonnesteek veroorzaken!

Een hond met een zonnesteek vertoont de volgende symptomen:

 • Ademhalingsmoeilijkheden;
 • Merkbaar hijgen;
 • Ongemak, zoeken naar een houding;
 • Zoeken naar een frisse en verluchte ruimte.

Als u deze symptomen opmerkt bij uw dier, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk af te koelen door hem te bedekken met een vochtige handdoek, en hem snel naar een dierenarts te brengen – open uw autoruiten voor verluchting.

 

Pas deze adviezen toe wanneer het heel warm is, om elk risico voor uw huisdier te voorkomen:

 • Ga met hem wandelen, laat hem spelen en eten wanneer het fris is, zoals 's ochtends. Ga nooit tijdens de middag wandelen!
 • Uw hond moet altijd over een koele en verluchte plek in de schaduw beschikken (garage, kelder, badkamer);
 • Laat hem drinken en zorg voor vrije toegang tot water;
 • Maak uw hond meerdere keren per dag nat en/of benevel hem met koel maar niet ijskoud water, want dit kan tot een thermische shock leiden. Zorg ook voor voldoende verluchting.

Neem in geval van twijfel zijn temperatuur: die moet tussen de 38 en 39 °C liggen.

Honden kunnen ook verbranden! Ook al beschermt hun vacht hen, minder bedekte zones zoals de snuit, de oren of de buik zijn gevoeliger voor brandwonden. Ga dus niet met uw hond naar buiten wanneer de zon het sterkst brandt!

Welke voorzorgsmaatregelen op het platteland?

Op het platteland zijn de belangrijkste risico's:

 • Aartjes, die het hele zomerseizoen aanwezig zijn;
 • Vergiftigingen door insecten, maar ook schorpioenen of adders als u op reis gaat naar het zuiden;
 • Teken, die de oorzaak kunnen zijn van ernstige ziekten. Controleer uw dier na een wandeling altijd op de aanwezigheid van deze parasieten. 
Aartjes: wat zijn het en hoe vermijdt u ze?

Aartjes zijn delen van planten en gewassen die zich aan de vacht van dieren hechten en soms de oren, ogen of neusgaten binnendringen of zich tussen de tenen nestelen. 

 

Door hun vaak scherpe of puntige vorm kunnen ze het weke weefsel van het organisme binnendringen en zo letsels veroorzaken, waarbij ze enkel dieper kunnen doordringen. 

 

De klinische symptomen verschillen afhankelijk van de locatie van het aartje: van een oor dat jeukt tot onafgebroken niezen, hinken of een lopend en geïrriteerd oog

 

Zit er een aartje in de huid van uw hond? Raadpleeg onmiddellijk uw dierenarts zodat hij het kan verwijderen voordat het te diep het lichaam van uw dier binnendringt.

 

Hinder door aartjes voorkomen:

 • Volg uw hond aandachtig wanneer hij terugkeert van zijn omzwervingen, en verwijder aartjes in de vacht zodra u ze opmerkt;
 • Probeer niet te wandelen in grasweiden (graan, riet, bamboe enz.);
 • Borstel uw dier regelmatig om plantenresten op zijn vacht te verwijderen.
Welke voorzorgsmaatregelen op het strand?

Hebt u een uitstap naar het strand voorzien met uw huisdier? Leuk! Kijk wel na op welke stranden honden toegelaten zijn, en denk aan de volgende zaken voor een veilige uitstap:

 • Wist u dat de combinatie zout water + zand + wind irritatie kan veroorzaken tussen de tenen of ter hoogte van de ogen van uw dier? Om dat te vermijden, kunt u uw dier met lauw water spoelen en hem onmiddellijk na uw uitstap op het strand afdrogen. Als u een rode uitslag op zijn vacht opmerkt, als uw hond pijn lijkt te hebben of zich abnormaal likt, spoel dan het betreffende lichaamsdeel met lauw water en raadpleeg een dierenarts als het ongemak aanhoudt;
 • Geef uw hond regelmatig drinkbaar water en breng hem tijdig naar een schaduwrijke en verluchte plaats om zonnesteken te vermijden;
 • Vermijd ook zo veel mogelijk dat uw dier zeewater drinkt, want dat kan leiden tot een zoutvergiftiging. Gebeurt dit toch en vertoont uw dier energieverlies, stijfheid, trillingen of zelfs stuiptrekkingen, met ook diarree en braken, raadpleeg dan onmiddellijk een dierenarts!

Hier vindt u de regels voor honden op de Belgische stranden.

's Winters naar de bergen: welke voorzorgsmaatregelen?

Ook al verkiezen honden winterse kou boven zomerse warmte, een uitstap in de sneeuw bereid je best voor.

 

 

Hier zijn onze adviezen voor een probleemloze vakantie:

 • Bescherm de zoolkussens van uw hond en alle andere gevoelige lichaamsdelen met een speciale zalf vóór (preventief) en tijdens de vakantie;
 • Als uw hond gevoelig is voor koude, voorzie hem dan van 'schoenen' en een mantel;
 • Laat uw hond geen sneeuw eten, want dat kan problemen opleveren in het spijsverteringskanaal;
 • Droog na elke uitstap zijn ledematen goed af om afkoeling, kloven en een vergiftiging door strooizout of antivries te voorkomen;
 • Ook 's winters kan uw hond verbranden. Voorzie dus zonnebrandcrème voor zijn snuit en oren.  

Noteer zodra aangekomen de gegevens van de dichtstbijzijnde dierenarts voor noodgevallen.

Welke oplossingen heeft u voor de opvang van uw hond?

Met een hond op vakantie of zelfs een weekendje weggaan, is niet altijd gemakkelijk. Ook al zijn dieren toegelaten in bepaalde hotels, campings of andere verblijven, het is niet altijd eenvoudig om ze te vinden. Het is ook mogelijk dat uw huisdier niet van lange reizen houdt of dat zijn gezondheidstoestand het niet toelaat. Wat is de beste oplossing, die een compromis biedt tussen het welzijn van uw hond, zijn en uw behoeften en ook uw budget? We geven een overzicht van alle soorten opvang:

 • Familie, vrienden of buren;
 • Een hondenhotel of hondenasiel;
 • Dogsitting, waarbij iemand (een petsitter) meerdere malen per dag naar uw huis komt of bij u logeert om voor uw dier te zorgen;
 • Een gastgezin of wisselende opvang, waarbij een gezin uw dier bij hen thuis opvangt, en eventueel vice versa als zij eropuit trekken.

 

Uw dierenarts is een ideale gesprekspartner om u bij uw keuze te helpen. Hij kent zeker goede adressen van pensions, gastgezinnen, dierenliefhebbers die één of twee honden willen opvangen of studenten die dogsitters willen worden.

Als u voor uw hond een verblijf in een hondenhotel voorzien hebt, zal uw dierenarts u een vaccin tegen kennelhoest aanbevelen.

BE-NON-200200031

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.