> Mijn hond - Dagelijks > Opvoeding en gedrag

Opvoeding en gedrag

Hoe uw pup goed opvoeden?

 

De opvoeding van een pup begint zodra hij in huis aankomt. Opvoeding is meer dan het leren zindelijk worden. Het zorgt er ook voor dat uw huisdier aangenaam en gehoorzaam is, zonder gedragsproblemen.

 

Het is eerst en vooral belangrijk dat de pup bij zijn aankomst (op een leeftijd van ongeveer 8 weken) door het hele gezin wordt verwelkomd en dat er een plaats voor hem is ingericht

 

Geef zijn maaltijd altijd nadat u zelf hebt gegeten en laat hem niet langer dan 15 tot 20 minuten eten. Haal dan zijn bak weg tot aan de volgende maaltijd. Sta niet toe dat uw pup aan tafel komt bedelen, en dit vanaf het begin. Eenmaal die slechte gewoonte er is, valt ze mogelijk nooit meer af te leren.

Hoe uw pup socialiseren?

Het is belangrijk om uw pup vanaf heel jonge leeftijd te socialiseren via contact met de wereld rondom hem, en door diverse mensen, plaatsen en geluiden te leren kennen. Gebeurt dat niet, dan kan hij angstig gedrag ontwikkelen.

 

Daarom is het aangeraden om met uw pup te gaan wandelen en hem de wereld te laten ontdekken zodra hij door vaccinatie beschermd is tegen de vaakst voorkomende ziekten. Als hij aanvankelijk wat bang lijkt, aarzel dan niet om hem gerust te stellen met kalmerende woorden en door hem te aaien. 

 

De eerste wandelingen leveren ook de eerste ontmoetingen op! In de hondenschool of op straat zal uw dier soortgenoten kruisen. Om de ontmoetingen probleemloos te laten verlopen, wordt vanaf het begin een geleidelijk leerproces aanbevolen. 

Hoe kunt u uw hond doen gehoorzamen?

Wist u dat? Honden leven in een roedel waarin een hiërarchische organisatie onontbeerlijk is.

Zodra uw hond in het gezin komt, is het uiterst belangrijk dat u zich gedraagt als de leider van de ‘roedel’, om afwijkend of agressief gedrag van uw dier te voorkomen. Volgende regels zijn daarbij belangrijk:

  • Baken zijn territorium af door hem een speciale ruimte in het huis toe te wijzen waar ook zijn mand ligt. Laat hem niet in uw slaapkamer of op de bank slapen. Ieder heeft zijn eigen plaats!
  • Zorg ervoor dat uw hond altijd na u eet en geef hem nooit iets lekkers wanneer u aan tafel zit. 
  • Zin om te spelen of te gaan wandelen? Het initiatief moet altijd van u komen en niet van uw hond.
  • Ten slotte is geen enkel seksueel gedrag toegestaan van uw hond tegenover u of uw omgeving!

 

Als uw hond slechte gewoonten aangeleerd heeft, aarzel dan niet om advies te vragen aan uw dierenarts. Hij kan u begeleiden en u indien nodig doorverwijzen naar een gedragstherapeut voor honden. 

BE-NON-200200031

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.