> Mijn hond - Preventie > Vaccinatie van uw hond

Vaccinatie van uw hond

Net zoals mensen kunnen honden diverse ziekten oplopen door bacteriën of virussen in de omgeving. Gelukkig kunnen we onze viervoeters dankzij vaccinatie tegen allerhande aandoeningen beschermen.

Wat is vaccinatie?

Vaccinatie zorgt (via antilichamen en afweercellen) voor bescherming tegen ziekteverwekkers. Zodra uw dier gevaccineerd is, is het beschermd als het later in contact komt met deze ziektekiemen.

Waarom is het belangrijk om uw hond te vaccineren?

In het dagelijkse leven, bij contact met andere honden of via de omgeving (ontlasting, regenwater), krijgt uw huisdier te maken met diverse ziekteverwekkers die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid of zelfs dodelijk. Soortgenoten, ook gevaccineerde, kunnen drager zijn van een virus of bacterie en op die manier een ziekte aan uw hond overdragen als deze niet beschermd is. 

 

Vaccinatie is het doeltreffendste wapen voor uw dier om te strijden tegen besmettelijke ziekten. Op dit ogenblik is het de beste bescherming tegen de meeste ongeneeslijke ziekten. 

Waarom moeten vaccinaties absoluut hernieuwd worden?

Mettertijd daalt het beschermingsniveau van uw hond tegen de ziekteverwekkers en moet zijn afweersysteem opnieuw gestimuleerd worden. Om uw dier te blijven beschermen, moeten de meeste vaccinaties jaarlijks of elke drie jaar herhaald worden. 

 

Bovendien kan uw dierenarts bij die hernieuwing de algemene gezondheidstoestand van uw hond evalueren.

Wanneer moeten de vaccinaties bij uw hond voor het eerst herhaald worden?

Als algemene regel moet de vaccinatie voor het eerst herhaald worden ten laatste een jaar na de basisvaccinatie. De vaccins moeten vervolgens elk jaar of elke drie jaar hernieuwd worden, in functie van de ziekten. 

 

Wacht u langer, dan is het misschien nodig vanaf nul te herbeginnen, met meerdere injecties met kortere tussenpozen, zoals bij de basisvaccinatie.

 

Vraag uw dierenarts om samen met u een vaccinatiekalender op te stellen zodat uw huisdier een constante en optimale bescherming geniet.

Een vaccinatieprogramma dat even uniek is als uw hond! Uw dierenarts zal de risicofactoren voor uw hond inschatten op basis van leeftijd, ras, levenswijze, activiteiten en sociaal leven om een aangepast vaccinatieprogramma voor te stellen, rekening houdend met de laatste wetenschappelijke inzichten over vaccins.

Welke vaccinaties zijn verplicht voor honden?

De verplichte basisvaccinatie voor honden omvat:

 

Uw dierenarts kan u ook een vaccinatie tegen leptospirose aanbevelen.

 

Vaccinatie tegen hondsdolheid is al enkele jaren niet meer verplicht in België. Ze is wel verplicht als u met uw dier naar het buitenland reist.

Opgelet, er zijn regionale verschillen! In Wallonië en Brussel is vaccinatie tegen hondenziekte, parvovirose, leptospirose en hepatitis niet verplicht maar wel sterk aanbevolen. Als uw hond regelmatig in contact komt met andere honden, zal de dierenarts ook een vaccinatie tegen kennelhoest aanraden.

BE-NON-200100032

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.