Niesziekte is een erg besmettelijke ziekte die op griep lijkt en de slijmvliezen aanvalt. Ze wordt veroorzaakt door meerdere bacteriën en virussen zoals het herpesvirus, het calicivirus en chlamydia.
Alle katten kunnen deze virussen oplopen, maar kittens en de dieren in een asiel of in een gemeenschap lopen een hoger risico op de ziekte.
De virussen die niesziekte veroorzaken, worden overgedragen door direct contact, via speeksel of oogafscheiding van besmette katten, of druppeltjes die bij niezen in de lucht verspreid worden.
Afhankelijk van de virussen die voor de ziekte verantwoordelijk zijn en de leeftijd van het dier, kunnen besmette dieren verschillende symptomen vertonen. Voor jonge en dus kwetsbare katten heeft de ziekte veel ernstigere gevolgen dan voor volwassen katten.
Als het chlamydiavirus aanwezig is, ontwikkelt de kat bijna altijd een ernstige bindvliesontsteking en verschijnt het derde ooglid, zoals hieronder afgebeeld.
Als u denkt dat uw kat de ziekte heeft opgelopen, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts zodat hij een algemeen onderzoek kan uitvoeren. Als het nodig is om de diagnose te bevestigen, zal hij afscheidingen van ogen en mond in een laboratorium laten testen.
Als de aandoening vastgesteld is, krijgt uw kat aangepaste zorgen om de symptomen te bestrijden. Er bestaat vandaag immers nog geen enkel geneesmiddel waarmee niesziektevirussen rechtstreeks bestreden kunnen worden. Afhankelijk van de ernst van de ziekte kan het ook nodig zijn om de kat te hospitaliseren.
Als er bovendien ook chlamydia aanwezig is, dan moet de kat – en alle soortgenoten in de buurt – een lange behandeling met antibiotica ondergaan.
Vaccinatie is de doeltreffendste manier om uw dier tegen niesziekte te beschermen!
Het vaccin tegen de niesziekte is verplicht in Vlaanderen en vormt een onderdeel van de basisvaccinatie voor katten. Het beschermt uw dier tegen het calicivirus en het herpesvirus. Om de immuniteit te handhaven, moet het vaccin elk jaar opnieuw toegediend worden aan katten met een hoog risico (katten die regelmatig naar buiten gaan bijvoorbeeld), en elke drie jaar aan binnenhuiskatten.
Als uw kat regelmatig contact heeft met soortgenoten of een verblijf in een kattenhotel voor de boeg heeft, dan wordt ook aangeraden om te vaccineren tegen chlamydia, wat in het gecombineerde vaccin opgenomen kan worden.
Kattenziekte of feliene panleukopenie is een ernstige en erg besmettelijke ziekte die door het bijzonder gevaarlijke parvovirus veroorzaakt wordt.
De ziekte verspreidt zich heel snel in de omgeving, in hoofdzaak via de uitwerpselen van besmette katten. Uw huisdier kan het parvovirus echter ook oplopen via rechtstreeks contact met een kat die drager is van het virus, of ze nu ziek of herstellend is, net als via besmette voorwerpen (kleding, schoenzolen, vloer).
Het parvovirus is bijzonder hardnekkig en weerstaat gemakkelijk aan ontsmettingsmiddelen. In de omgeving kan het zelfs tot een jaar lang overleven.
De eerste symptomen van de ziekte verschijnen enkele dagen na de besmetting. U merkt eerst en vooral een verlies van eetlust en eventueel hoge koorts op bij uw huisdier.
Vervolgens, ongeveer tien dagen na de besmetting, valt het virus het maagdarmstelsel van het dier aan, wat ernstige symptomen teweegbrengt zoals misselijkheid en braken, maar ook ernstige diarree die bloed kan bevatten. Dit lijdt tot ernstige dehydratatie.
Bovendien brengt het virus ernstige schade toe aan de immuniteit van de kat, zodat hij gevoeliger wordt voor andere ziekteverwekkers.
Wanneer een zwangere kat besmet is, verspreidt het virus zich naar de kittens, wat kan leiden tot een miskraam of hersenletsels bij de pasgeboren kleintjes.
Bij heel jonge kittens kunnen ook de zogenaamde kleine hersenen (een deel van de hersenen) aangetast worden, wat leidt tot coördinatieproblemen en spiertrillingen.
Als u denkt dat uw kat de ziekte heeft opgelopen, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts en neem indien mogelijk een staal van zijn uitwerpselen mee. De dierenarts zal dan enkele onderzoeken uitvoeren om te bepalen of uw dier aan het kattenziektevirus lijdt.
In geval van besmetting wordt uw kat onmiddellijk gehospitaliseerd en krijgt hij een behandeling die het virus moet helpen bestrijden (infuus voor hydratatie, antibiotica). Op dit ogenblik is er geen enkel geneesmiddel dat het parvovirus rechtstreeks kan doden.
Zelfs bij een vroege detectie en behandeling is de ziekte vaak dodelijk voor onze dieren. Gelukkig bestaan er vaccins om katten preventief tegen het kattenziektevirus te beschermen. Vraag advies aan uw dierenarts!
Volledige genezing is niet mogelijk: preventie is dus eens zo belangrijk. Dankzij een vaccinatie tegen het kattenziektevirus, die verplicht is in Vlaanderen en elke drie jaar herhaald moet worden, is uw kat permanent tegen het virus beschermd.
Leukose is een ernstige ziekte die de immuniteit aantast en te wijten is aan een infectie door het feliene leukemievirus (FeLV).
Leukose is erg besmettelijk en treft katten die vaak contact hebben met hun soortgenoten, bijvoorbeeld wanneer ze naar buiten gaan.
Ze wordt overgedragen door direct contact met een besmette kat:
De symptomen van leukose zijn niet altijd duidelijk en kunnen variëren in ernst. In het algemeen is de incubatiefase (de termijn tussen de besmetting en het verschijnen van de eerste ziektesymptomen) erg lang en kan het jaren duren voor de ziekte zich manifesteert.
In een eerste fase vertonen besmette katten een of meerdere weinig zichtbare en voorbijgaande symptomen, zoals koorts of gezwollen lymfeklieren.
De ziekte kan vervolgens jarenlang onopgemerkt blijven want ze evolueert erg traag en vaak zonder heel duidelijke symptomen.
Wanneer het FeLV-virus zich uiteindelijk verder ontwikkelt, leidt het tot een immunodeficiëntie. Dat betekent dat het afweersysteem inefficiënt wordt en niet langer kan strijden tegen ziekteverwekkers, zodat de kat kwetsbaar wordt voor andere ziekten. In deze fase merken we soms bloedarmoede (een abnormale daling van de hemoglobineconcentratie in het bloed) en leukopenie (daling van het aantal witte bloedlichaampjes) op, die de kat nog meer verzwakken.
Leukose kan ook een chronisch nierfalen veroorzaken en de ontwikkeling van kankergezwellen zoals leukemie bevorderen.
Als u twijfelt of uw dier aan de ziekte lijdt, raadpleeg dan zo snel mogelijk uw dierenarts, die eventueel bloed afneemt om een diagnose te stellen.
Ook al kunnen bepaalde behandelingen de symptomen verlichten of het comfort van het dier verbeteren, er is jammer genoeg geen enkele behandeling om leukose te genezen.
Vaccinatie blijft de beste preventie tegen leukose. Het is een van de verplichte vaccins in Vlaanderen en dient elke 3 jaar hernieuwd te worden. Bespreek het met uw dierenarts!
Chlamydia of chlamydiose is een oogaandoening bij katten die veroorzaakt wordt door de Chlamydophila felis-bacterie (ook Chlamydia psittaci).
De ziekte is erg besmettelijk en wordt overgedragen door direct contact. Ze komt dan ook vaak voor op plaatsen waar katten samenleven, zoals in kennels of asielen.
Zodra katten besmet zijn, vertonen ze een bindvliesontsteking (oogontsteking), oog- en neusafscheidingen en niesbuien.
Als chlamydia een zwangere kat treft, kan ze ook tot een miskraam leiden.
De ziekte is niet fataal en kan met antibiotica behandeld worden. Hoewel de infectie in het algemeen na een zestigtal dagen verdwijnt, kan ze bij bepaalde katten lang blijven bestaan.
Als uw kat regelmatig contact heeft met soortgenoten of een verblijf in een kattenhotel voor de boeg heeft, dan zal uw dierenarts u een vaccinatie tegen chlamydia aanraden.
Hondsdolheid is een altijd dodelijke ziekte die alle zoogdieren kan treffen, ook de mens.
De ziekte wordt overgedragen via het speeksel van een besmet dier en veroorzaakt in het algemeen hersenbeschadiging met agressief gedrag van de kat tot gevolg.
Omdat het rabiësvirus heel kwetsbaar is, overleeft het niet in de omgeving. Het risico om de ziekte op te lopen via een voorwerp dat met besmet speeksel in contact gekomen is, is dan ook klein.
De incubatieperiode van hondsdolheid bij katten varieert van 15 tot 30 dagen. Bij honden daarentegen kan dit jaren duren!
Hondsdolheid kan verschillende vormen aannemen:
Zodra de ziekte is vastgesteld, is er jammer genoeg geen enkele manier om ze te bestrijden en is ze altijd fataal.
Vaccinatie is voorlopig dus nog steeds de beste manier om uw dier tegen hondsdolheid te beschermen. Vraag altijd advies aan uw dierenarts, vooral als u van plan bent om uw huisdier mee te nemen op reis.
Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!