> Mijn kat - Preventie > Het eerste bezoek aan de dierenarts

Het belang van de dierenarts

De dierenarts speelt een sleutelrol in elke levensfase van uw huisdier, vanaf de geboorte tot de opvolging zodra het volwassen is. Waarom is hij belangrijk? Wanneer moet u hem raadplegen? Hoe moet u zich op een consultatie voorbereiden? Leer er meer over op deze pagina.

 

Zoek een dierenarts in uw buurt

 

Waarom is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan?

De dierenarts is veel meer dan een professional die dagelijkse letsels verzorgt en ziekten behandelt. Hij zorgt ook voor preventie zodat uw dier een gezond leven kan leiden. 

 

Katten tonen immers niet altijd dat ze ziek zijn, en ziekten kunnen zich in alle stilte in uw huisdier ontwikkelen zonder dat er specifieke symptomen zijn. 

 

Dankzij een regelmatige medische opvolging en een jaarlijks gezondheidsonderzoek kunnen heel wat zorgen vermeden worden. Bovendien verbetert een vroegtijdige interventie bij vastgestelde problemen niet alleen het welzijn van uw dier, het zorgt ook voor een snellere genezing en is goedkoper op vlak van gezondheidszorg omdat het de stress verlaagt, zowel voor uw dier als de rest van het gezin. 

Bent u met alles in orde? In België moeten katten verplicht geïdentificeerd en gesteriliseerd worden. Vraag inlichtingen aan uw dierenarts en klik hier voor meer informatie!

Hoe vaak moet u naar de dierenarts gaan?

Als algemene regel voor een kat in goede gezondheid raden we aan om minstens één keer per jaar naar de dierenarts te gaan. Behalve herinneringen voor vaccinatie en het vernieuwen van behandelingen tegen parasieten heeft het jaarlijkse bezoek nog een belangrijk doel: het is de gelegenheid voor uw dierenarts om het algemeen welzijn van uw dier te evalueren en vroegtijdig eventuele gezondheidsproblemen te vermijden of bij te sturen, zodat hij lang en gezond leeft.

 

Als u net een nieuw huisdier in uw gezin opgenomen hebt, is het belangrijk dat u meteen een eerste bezoek plant bij een professional naar keuze. Hij of zij kan dan een volledig gezondheidsonderzoek doen en de balans opmaken wat betreft vaccinatie, behandeling tegen parasieten, voeding , sterilisatie enz.

Wanneer moet u naar de dierenarts gaan?

Naast het jaarlijkse gezondheidsbezoek, de vaccinaties en het voorschrift voor behandelingen tegen parasieten, kan het nodig zijn uw dierenarts te bezoeken als u ongewoon gedrag opmerkt bij uw kat, of in geval van een verwonding.

Wat kan wijzen op een gezondheidsprobleem bij uw kat?

Bepaalde, hieronder vermelde symptomen kunnen u waarschuwen:

 • Verlies van eetlust;
 • Gebrek aan energie;
 • Braken, vooral als er bloed aanwezig is;
 • Diarree, vooral bij waterige ontlasting en als er bloed aanwezig is;
 • Moeite bij het urineren of de ontlasting. Is uw dier een (gecastreerde) kater en heeft hij al 24 uur niet geplast, raadpleeg dan dringend de dierenarts!
 • Het verschijnen van bulten of een massa op het lichaam;
 • Aanhoudende neus- en oogafscheiding;
 • Problemen met bewegen;
 • Inslikken van een vreemd (speelgoed) of giftig voorwerp (schoonmaakmiddel of giftige plant);
 • Aanhoudende jeuk en krabben.

Bepaalde van deze gedragingen zijn niet ernstig als ze zich geïsoleerd en kortstondig (minder dan 24 uur) voordoen. Merkt u dat ze aanhouden, of twijfelt u, aarzel dan niet om uw dierenarts een bezoek te brengen.

 

Meld tijdens het bezoek naast de details over de gezondheid van uw kat ook alle andere informatie die nuttig kan zijn bij het stellen van een diagnose: 

 • recente wijzigingen in de omgeving van uw dier;
 • wijzigingen in uw gewoonten;
 • een verandering in zijn voeding; 
 • een nieuw gezinslid;
 • een recente reis.
Hoe bereidt u zich goed voor op een bezoek?

Of het nu gaat om het eerste bezoek aan een nieuwe dierenarts of een routinebezoek, vele katten (en eigenaars) zien ertegen op. 

 

Hier volgen enkele tips om het bezoek vlot te laten verlopen:

 • Idealiter maakt u een afspraak om een lange wachttijd in de kliniek te vermijden;
 • Voor een veilige rit koopt u een transportbox die aangepast is aan uw kat. Laat uw dier eraan wennen zodat hij de box niet associeert met een stresserende gebeurtenis. Zorg ervoor dat de box tijdens de verplaatsingen goed gesloten is om ongevallen te voorkomen;
 • Om uw dier te kalmeren kunt u kalmerende feromonen in de box sproeien of een ontspannende spray op basis van planten gebruiken;
 • Plaats de box in de wachtzaal op een verhoog of op uw knieën, en zorg voor een laken om ze te bedekken;
 • Neem een snoepje mee om uw dier na het bezoek te belonen.

 

Ontdek de adviezen van Hector voor een probleemloos bezoek aan de dierenarts!

 

Wat moet u meenemen naar de dierenarts?

Het belangrijkste dat u dient mee te nemen is het gezondheidsboekje van uw dier

 

Als u uw huisdier maar onlangs heeft geadopteerd, neem dan alle documenten mee die u van de kweker of het asiel gekregen hebt. Het is in dit geval ook belangrijk om de papieren van uw kat te wijzigen zodat u wordt erkend als zijn nieuwe eigenaar. Uw dierenarts kan u hierbij helpen. 

Schrik om iets te vergeten? Schrijf in de periode voor het bezoek alle vragen op die u zich stelt, en neem de lijst mee op de dag van het bezoek.

BE-NON-200200019

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.