> Mijn kat - Dagelijks > De Belgische wetgeving

De Belgische wetgeving

Identificatie en registratie: waarom is dit nuttig?

Sinds 2017 moeten alle katten in België verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden.

 

Deze procedure vormt de enige officiële band tussen een dier en zijn eigenaar. Als uw naam niet op de chip geregistreerd is, bent u wettelijk dus niet de eigenaar van uw dier. Via de chip kan het baasje van heel wat weggelopen katten gemakkelijk gevonden worden.

 

Als uw kat wegloopt en in een asiel wordt opgenomen, kan hij alleen terugbezorgd worden als hij geïdentificeerd en op uw naam geregistreerd is.

 

Zorg er dus voor dat de informatie op de chip van uw dier altijd bijgewerkt is!

In België is CatID het officiële platform voor de registratie van katten. Het wordt gefinancierd door de drie Belgische gewesten (Vlaanderen, Wallonië en Brussel), centraliseert de gegevens van huiskatten voor het hele Belgische grondgebied en zorgt voor een beter overzicht van de populatie door hen formeel aan hun verantwoordelijken te koppelen.

Sinds 2004 krijgt u ook een Europees paspoort wanneer u een dier adopteert. Dit officiële document verzamelt naast de identificatiegegevens ook de gezondheidsgegevens van uw dier.

Wanneer moet u een kat identificeren en registreren?

In België moeten alle katten verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden. De procedure moet gevolgd worden wanneer:

  • Er bij u een kat geboren wordt en u die wilt houden. Hij moet dan vóór de leeftijd van 12 weken geïdentificeerd en geregistreerd worden;
  • U een kat wilt verkopen of schenken aan een particulier. In die situatie moet de kat op voorhand geïdentificeerd en geregistreerd worden, ongeacht zijn leeftijd
  • U een kat adopteert in een asiel of bij een erkende fokker. In dit geval moet de kat vóór aankoop verplicht geïdentificeerd en geregistreerd worden.
Hoe uw kat identificeren?

De identificatie is een procedure die door de dierenarts wordt uitgevoerd en waarbij een microchip in de hals wordt ingebracht, onder de huid van de kat.

Hoe uw kat registreren?

Net zoals bij de identificatie via een microchip, is de invoering van uw kat in de nationale databank een procedure die door de dierenarts wordt uitgevoerd. In deze stap worden uw gegevens aan die van de kat gekoppeld zodat wordt aangetoond dat hij een thuis en een verantwoordelijke heeft. 

Wanneer en hoe kunt u uw gegevens wijzigen?

Elke wijziging van de informatie op de chip van de kat moet zo snel mogelijk via uw dierenarts aan Cat ID meegedeeld worden:

  • Een andere eigenaar;
  • Een verhuizing;
  • De plaatsing van een tweede identificatiemerk: als de microchip niet meer leesbaar is, plaatst uw dierenarts een tweede chip en geeft hij u een nieuw paspoort;
  • Overlijden van de kat.
Wat te doen als u de papieren van uw kat niet meer vindt?

Bent u het paspoort van uw kat kwijt? Richt u onmiddellijk tot uw dierenarts. Hij zal een nieuw paspoort voor uw dier maken en meldt binnen de 8 dagen de nieuwe gegevens aan Cat ID.

Voor meer informatie vraagt u advies aan uw dierenarts, bezoekt u CatID of het portaal van uw gewest:

Sterilisatie van uw kat: waarom is dit nuttig?

Sterilisatie heeft, behalve in de strijd tegen zwerfkatten en overbevolking in dierenasielen, diverse voordelen voor zowel de eigenaars als de dieren zelf. 

 

Een lang leven, een betere gezondheid, socialer in de omgang … De pluspunten zijn talrijk!

Wanneer moet u uw kat steriliseren?

In Vlaanderen moeten katten verplicht gesteriliseerd worden vóór de leeftijd van 5 maanden.

Gewestelijke verschillen! In Wallonië en Brussel moeten katten verplicht gesteriliseerd worden vóór de leeftijd van 6 maanden (tegenover 5 maanden in Vlaanderen).

BE-NON-200100046

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.