> Mijn kat - Dagelijks > Dagelijkse zorg

Dagelijkse zorg

Ogen
Hoe vaak moet u de ogen van uw kat schoonmaken?

Ook al zijn katten heel propere dieren, het is mogelijk dat bepaald vuil zoals stof, pollen of vreemde voorwerpen de ogen irriteren zonder dat het dier zich ervan kan ontdoen. 

 

Om dit vuil te verwijderen moet u zelf de ogen schoonmaken zodra u hinder opmerkt.

Hoe de ogen van uw kat schoonmaken?

Voor een optimale reiniging is het ideaal om een verband te gebruiken of, als u dat niet hebt, een stuk keukenpapier of een zakdoek, die u in fysiologisch serum of een oogspoelmiddel voor medisch gebruik bij dieren drenkt.

 • Plaats u achter uw kat en plaats uw hand onder zijn kin. 
 • Bevochtig de afscheidingen rond het oog met een in fysiologisch serum gedrenkt kompres om ze zacht te maken en gemakkelijker los te krijgen. 
 • Veeg vervolgens langs het oog met een beweging van de binnenste (bij de neus) naar de buitenste ooghoek (in de richting van de slaap). 
 • Doe hetzelfde met een nieuw kompres voor het tweede oog.

 

De afscheidingen op het oog verwijdert u door te spoelen: 

 • Houd de kop van uw kat licht naar achteren gebogen.
 • Houd het ooglid licht naar boven om het oog open te houden en druppel fysiologisch serum op het oog om de afscheidingen in de binnenhoek te verwijderen (enkele druppels volstaan). 
 • Gebruik vervolgens een in serum gedrenkt kompres om ze te verwijderen, opnieuw van de binnenhoek (bij de neus) naar de buitenhoek (in de richting van de slaap).
Waaraan kunt u een oogaandoening herkennen?

Raadpleeg zeker uw dierenarts als u de volgende zaken opmerkt:

 • een etterige afscheiding die meerdere dagen aanhoudt;
 • plotselinge pijn bij uw kat;
 • een gesloten oog.

 

Maak het oog van uw kat schoon met fysiologisch serum of een oplossing voor oogspoeling en bedek het met een verband voordat u naar de dierenarts gaat.

Oren
Hoe ziet de gehoorgang van een kat eruit?

De gehoorgang van katten heeft een L-vorm: een verticaal deel vormt een rechte hoek met een horizontaal deel dat naar de schedel gericht is en eindigt bij het trommelvlies. 

 

Door deze bijzondere vorm hoopt zich onderaan in het oor oorsmeer op zodat het slecht verlucht wordt, wat in bepaalde gevallen ontstekingen of infecties kan veroorzaken.

Door deze specifieke vorm van de gehoorgang kunt u bij een eenvoudige reiniging onmogelijk het trommelvlies beschadigen.

Hoe vaak moet u de oren van uw kat schoonmaken?

Eén tot twee keer per maand schoonmaken volstaat om snel te zien of er een wijziging is van de kleur of geur van het oorsmeer.

Hoe moet u de oren van uw kat schoonmaken?

Om de oren van uw kat doeltreffend schoon te maken, koopt u bij uw dierenarts of in de apotheek een speciale lotion voor het wassen van de oren. Een dergelijke oplossing lost het oorsmeer op zonder de oren te pijnigen. 

 

Hoe gaat dit in zijn werk?

 • Plaats eerst de punt van de fles verticaal in de gehoorgang en trek daarbij zachtjes aan de oorschelp (zo gaat de gehoorgang open), en giet het product erin. 
 • Masseer vervolgens zachtjes de oorbasis om het product tot beneden goed te verspreiden, om het oorsmeer, stof en vuil los te maken. 
 • Haal ten slotte met een verband of stukje katoen alles weg dat losgekomen is. Herhaal dit zo nodig meerdere keren als de oren erg vuil zijn.
 • Denk er ook aan om de punt van de fles tussen elk oor schoon te maken, om geen infectie of parasieten over te dragen van het ene naar het andere oor.
 • Als u haartjes opmerkt in de oren, dan moet u die verwijderen omdat ze de verluchting van het kanaal en de natuurlijke reiniging ervan hinderen. Als u schrik hebt om uw kat pijn te doen, probeer dan ze te epileren met een draaiende beweging. Als u zich hierbij niet op uw gemak voelt, maak dan zeker een afspraak bij uw dierenarts.

Gebruik geen wattenstaafjes om de oren van uw kat schoon te maken, want zo riskeert u dat het watten uiteinde onderaan de gehoorgang blijft zitten. Als uw kat heel kalm is, kunt u een wattenstaafje gebruiken om de kraakbeenplooien van de oorschelp, waar stof en vuil zich vaak ophopen, zorgvuldig schoon te maken.

Waaraan kunt u een ooraandoening herkennen?

Als u de volgende symptomen opmerkt bij uw kat, maak de gehoorgang dan eerst een of twee keer grondig schoon en ga naar de dierenarts als de symptomen aanhouden:

 • Als de oren van uw kat geïrriteerd lijken;
 • Als de huid rood uitslaat;
 • Bij overvloedig oorsmeer;
 • Als u merkt dat uw kat zich vaak aan de oren krabt of het hoofd scheef laat hangen.

Als het oorsmeer etterig, zwartachtig of zelfs misselijkmakend is, raadpleeg dan uw dierenarts: mogelijk gaat het om een infectie (infectieuze of parasitaire aandoening).

Vacht
Waarom moet u de vacht van uw kat verzorgen?

Katten zijn erg proper en besteden een derde van hun waaktijd (wanneer ze niet slapen) aan hun persoonlijke hygiëne. Toch raden we sterk aan om hun vacht regelmatig te verzorgen, of ze nu lang haar of helemaal geen haar hebben. 

 

Ook al weten de meeste katten zich perfect alleen te redden, is het mogelijk dat uw dier op een bepaald moment hulp nodig heeft bij deze taak. Bijvoorbeeld:

 • oude katten die aan artrose lijden;
 • zieke dieren of dieren die een ongeval gehad hebben;
 • zwaarlijvige katten. 

Als een kat zijn vacht zelf niet meer kan verzorgen, kunnen zich bovendien knopen vormen, waardoor zijn huid niet meer goed ademt en hij een huidaandoening kan krijgen (irritaties, ophopingen van vuil en zelfs bacteriologische infecties). 

Hoe moet u de vacht van uw kat verzorgen?

Om zijn vacht goed te verzorgen moet u eerst en vooral beginnen met uw kat regelmatig te borstelen:

 • Als uw kat kortharig is, volstaat een keer per week borstelen. Gebruik ook een zachte borstel, een rubberen handschoen of een zeemlap om dode haren weg te halen, de bloedsomloop en de talgklieren aan de haarbasis te stimuleren, en de vacht glanzend te maken door de huid te prikkelen.
 • Heeft uw huisdier halflang haar? Dan raden we aan om hem twee tot drie keer per week te borstelen.
 • Langharige Perzische katten moeten dagelijks geborsteld worden. Verder kunt u ook met een metalen kam door de vacht gaan.

In de ruiperiode kan het interessant zijn om vaker te borstelen zodat uw kat niet te veel haar inslikt wanneer ze zich verzorgt (wat kan leiden toe spijsverteringsproblemen).

 

Met een korte borsteling vermindert u bovendien ook de hoeveelheid haar die in huis achterblijft, wat mooi meegenomen is. Bovendien kan het, als u er vanaf jonge leeftijd mee begint, tot een mooi gedeeld moment met uw dier uitgroeien.

Wat te doen in geval van knopen?

Bemerkt u knopen in de vacht van uw dier? Dan moeten deze verwijderd worden, want ze verhinderen dat de huid ademt en bevorderen de vorming van roos en de komst van parasieten of huidinfecties. 

 

Als dit niet lukt met een borstel of kam, schaf dan een kleine schaar met ronde uiteinden aan om ze aan de basis weg te knippen (zonder in de huid te knippen!).

Moet u uw kat een bad geven?

Iedereen weet dat katten niet van water houden. Maar, hoewel ze zichzelf dagelijks verzorgen, kan een bad in bepaalde omstandigheden toch nodig zijn:

 • Voor naaktkatten (Sphynx, Donskoy), die veel talg afscheiden;
 • Voor bepaalde langharige katten;
 • Voor avontuurlijke katten, die vol modder van een lange omzwerving terugkeren.

 

Als uw kat contact met water toestaat, ga dan zo te werk:

 • Plaats hem in het bad.
 • Maak zijn haar nat met lauw water.
 • Masseer vervolgens zijn vacht met een speciale shampoo. 
 • Spoel goed zodat het product volledig verwijderd is.
 • Wikkel uw kat ten slotte in een handdoek en masseer hem zacht om hem te drogen.
 • Eindig met een korte borsteling. 

Als uw kat contact met water weigert, plaats dan simpelweg een natte handschoen op zijn lichaam of gebruik speciale droogshampoo voor katten.

Wist u dat? De zuurtegraad (pH) van kattenhuid is verschillend van de onze. Het is dus uiterst belangrijk om uw dier altijd te wassen met aangepaste producten. Zo niet kunnen huidproblemen ontstaan. Opgelet: Een zachte shampoo voor ons is niet noodzakelijk zacht voor onze katten!

Welke rol speelt voeding in de verzorging van de vacht van uw kat?

De verzorging van de vacht gebeurt ook van binnenuit! Voeding heeft een essentiële impact op de schoonheid en gezondheid van de vacht van uw kat. 

 

Bij slechte voeding kan de vacht vaal en droog worden, mogelijk met haarverlies. Met voldoende proteïnen, vitaminen en essentiële vetzuren kan uw dier zijn vacht behouden. 

 

Als u vooral plaatselijk abnormaal haarverlies opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts!

Mond- en gebitshygiëne

 

Waarom is het belangrijk om de mond van uw kat te verzorgen?

In het algemeen maken we ons pas bij een hinderlijke adem of bij beschadigde of pijnlijke tanden zorgen om de mond- en gebitshygiëne van ons dier. Maar, om ervoor te zorgen dat uw kat zo lang mogelijk zijn tanden in het leven kan zetten, is het belangrijk om aandacht te besteden aan zijn mond- en gebitshygiëne, en dit vanaf erg jonge leeftijd.

 

De bacteriën die zich in natuurlijke staat in het speeksel bevinden, hopen zich immers op op het tandoppervlak en produceren er verschillende stoffen die een laagje vormen op de tanden: tandplak

 

Beetje bij beetje wordt de laag dikker, om tot onder het tandvlees door te dringen en zo tandsteen te veroorzaken. Hier zitten een groot aantal bacteriën die aan de basis liggen van de bijzonder onaangenaam ruikende adem van uw kat.

Wat zijn de gevaren van tandsteen?

Wanneer tandsteen onder het tandvlees komt, zorgt het voor irritatie. Dat leidt tot tandvleesontstekingen, te herkennen aan een rode rand waar de tand vastzit, die soms door bloedingen vergezeld worden. Als de ziekte zich ontwikkelt, kan ze een constante pijn veroorzaken en voor een terugtrekking van het tandvlees zorgen, wat eten bemoeilijkt. 

Hoe moet tandsteen verwijderd worden?

Zodra er tandsteen aanwezig is, kan die alleen met ultrasonen doeltreffend verwijderd worden. Deze behandeling wordt door uw dierenarts onder volledige verdoving uitgevoerd. De trillingen maken het tandsteen los en doen het in stukken uiteenvallen, om het vervolgens met een waterstraal te verwijderen. Het tandvlees wordt hierbij niet verwarmd. 

 

Als geen preventiemaatregelen genomen worden, begint het tandsteen zich snel opnieuw op te hopen en moet de behandeling herhaald worden (gemiddeld elke 2 tot 3 jaar).

Hoe kunt u tandsteen voorkomen?

Een mechanische behandeling is de doeltreffendste manier om tandplak en tandsteen te vermijden.

 

Ideaal is regelmatig poetsen (1 tot 2 keer per week), waaraan het dier best zo jong mogelijk gewoon raakt. 

 

Koop hiervoor een gebitsverzorgingsmiddel speciaal voor katten, en poets:

 • ofwel met een speciale soepele tandenborstel, 
 • ofwel met een aangepaste vingerhoed (rubberen dop met oneffenheden).

 

Er bestaan ook diverse andere oplossingen, zoals poeders om in het eten te mengen of speciale snoepjes, om de vorming van tandsteen te vertragen. Aarzel niet om advies te vragen aan uw dierenarts!

Wist u dat? Om tandsteen te voorkomen, is voedsel met droge brokken te verkiezen boven vochtig voedsel!

BE-NON-200100046

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.