Ook al zijn katten heel propere dieren, het is mogelijk dat bepaald vuil zoals stof, pollen of vreemde voorwerpen de ogen irriteren zonder dat het dier zich ervan kan ontdoen.
Om dit vuil te verwijderen moet u zelf de ogen schoonmaken zodra u hinder opmerkt.
Voor een optimale reiniging is het ideaal om een verband te gebruiken of, als u dat niet hebt, een stuk keukenpapier of een zakdoek, die u in fysiologisch serum of een oogspoelmiddel voor medisch gebruik bij dieren drenkt.
De afscheidingen op het oog verwijdert u door te spoelen:
Raadpleeg zeker uw dierenarts als u de volgende zaken opmerkt:
Maak het oog van uw kat schoon met fysiologisch serum of een oplossing voor oogspoeling en bedek het met een verband voordat u naar de dierenarts gaat.
De gehoorgang van katten heeft een L-vorm: een verticaal deel vormt een rechte hoek met een horizontaal deel dat naar de schedel gericht is en eindigt bij het trommelvlies.
Door deze bijzondere vorm hoopt zich onderaan in het oor oorsmeer op zodat het slecht verlucht wordt, wat in bepaalde gevallen ontstekingen of infecties kan veroorzaken.
Eén tot twee keer per maand schoonmaken volstaat om snel te zien of er een wijziging is van de kleur of geur van het oorsmeer.
Om de oren van uw kat doeltreffend schoon te maken, koopt u bij uw dierenarts of in de apotheek een speciale lotion voor het wassen van de oren. Een dergelijke oplossing lost het oorsmeer op zonder de oren te pijnigen.
Hoe gaat dit in zijn werk?
Als u de volgende symptomen opmerkt bij uw kat, maak de gehoorgang dan eerst een of twee keer grondig schoon en ga naar de dierenarts als de symptomen aanhouden:
Als het oorsmeer etterig, zwartachtig of zelfs misselijkmakend is, raadpleeg dan uw dierenarts: mogelijk gaat het om een infectie (infectieuze of parasitaire aandoening).
Katten zijn erg proper en besteden een derde van hun waaktijd (wanneer ze niet slapen) aan hun persoonlijke hygiëne. Toch raden we sterk aan om hun vacht regelmatig te verzorgen, of ze nu lang haar of helemaal geen haar hebben.
Ook al weten de meeste katten zich perfect alleen te redden, is het mogelijk dat uw dier op een bepaald moment hulp nodig heeft bij deze taak. Bijvoorbeeld:
Als een kat zijn vacht zelf niet meer kan verzorgen, kunnen zich bovendien knopen vormen, waardoor zijn huid niet meer goed ademt en hij een huidaandoening kan krijgen (irritaties, ophopingen van vuil en zelfs bacteriologische infecties).
Om zijn vacht goed te verzorgen moet u eerst en vooral beginnen met uw kat regelmatig te borstelen:
In de ruiperiode kan het interessant zijn om vaker te borstelen zodat uw kat niet te veel haar inslikt wanneer ze zich verzorgt (wat kan leiden toe spijsverteringsproblemen).
Met een korte borsteling vermindert u bovendien ook de hoeveelheid haar die in huis achterblijft, wat mooi meegenomen is. Bovendien kan het, als u er vanaf jonge leeftijd mee begint, tot een mooi gedeeld moment met uw dier uitgroeien.
Bemerkt u knopen in de vacht van uw dier? Dan moeten deze verwijderd worden, want ze verhinderen dat de huid ademt en bevorderen de vorming van roos en de komst van parasieten of huidinfecties.
Als dit niet lukt met een borstel of kam, schaf dan een kleine schaar met ronde uiteinden aan om ze aan de basis weg te knippen (zonder in de huid te knippen!).
Iedereen weet dat katten niet van water houden. Maar, hoewel ze zichzelf dagelijks verzorgen, kan een bad in bepaalde omstandigheden toch nodig zijn:
Als uw kat contact met water toestaat, ga dan zo te werk:
Als uw kat contact met water weigert, plaats dan simpelweg een natte handschoen op zijn lichaam of gebruik speciale droogshampoo voor katten.
De verzorging van de vacht gebeurt ook van binnenuit! Voeding heeft een essentiële impact op de schoonheid en gezondheid van de vacht van uw kat.
Bij slechte voeding kan de vacht vaal en droog worden, mogelijk met haarverlies. Met voldoende proteïnen, vitaminen en essentiële vetzuren kan uw dier zijn vacht behouden.
Als u vooral plaatselijk abnormaal haarverlies opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk uw dierenarts!
In het algemeen maken we ons pas bij een hinderlijke adem of bij beschadigde of pijnlijke tanden zorgen om de mond- en gebitshygiëne van ons dier. Maar, om ervoor te zorgen dat uw kat zo lang mogelijk zijn tanden in het leven kan zetten, is het belangrijk om aandacht te besteden aan zijn mond- en gebitshygiëne, en dit vanaf erg jonge leeftijd.
De bacteriën die zich in natuurlijke staat in het speeksel bevinden, hopen zich immers op op het tandoppervlak en produceren er verschillende stoffen die een laagje vormen op de tanden: tandplak.
Beetje bij beetje wordt de laag dikker, om tot onder het tandvlees door te dringen en zo tandsteen te veroorzaken. Hier zitten een groot aantal bacteriën die aan de basis liggen van de bijzonder onaangenaam ruikende adem van uw kat.
Wanneer tandsteen onder het tandvlees komt, zorgt het voor irritatie. Dat leidt tot tandvleesontstekingen, te herkennen aan een rode rand waar de tand vastzit, die soms door bloedingen vergezeld worden. Als de ziekte zich ontwikkelt, kan ze een constante pijn veroorzaken en voor een terugtrekking van het tandvlees zorgen, wat eten bemoeilijkt.
Zodra er tandsteen aanwezig is, kan die alleen met ultrasonen doeltreffend verwijderd worden. Deze behandeling wordt door uw dierenarts onder volledige verdoving uitgevoerd. De trillingen maken het tandsteen los en doen het in stukken uiteenvallen, om het vervolgens met een waterstraal te verwijderen. Het tandvlees wordt hierbij niet verwarmd.
Als geen preventiemaatregelen genomen worden, begint het tandsteen zich snel opnieuw op te hopen en moet de behandeling herhaald worden (gemiddeld elke 2 tot 3 jaar).
Een mechanische behandeling is de doeltreffendste manier om tandplak en tandsteen te vermijden.
Ideaal is regelmatig poetsen (1 tot 2 keer per week), waaraan het dier best zo jong mogelijk gewoon raakt.
Koop hiervoor een gebitsverzorgingsmiddel speciaal voor katten, en poets:
Er bestaan ook diverse andere oplossingen, zoals poeders om in het eten te mengen of speciale snoepjes, om de vorming van tandsteen te vertragen. Aarzel niet om advies te vragen aan uw dierenarts!
Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!