> Mijn kat - Dagelijks > Op reis met uw kat

Op reis met uw kat

Het is zover: dit jaar neemt u uw kat mee op vakantie! Hieronder vindt u al onze tips en trucs voor een onvergetelijke en probleemloze reis in België of het buitenland.

Reist u buiten België? Wat zegt de wetgeving?

Om binnen de Europese Unie te kunnen reizen, moeten katten beschikken over een Europees paspoort, afgeleverd bij de identificatie van uw dier, en gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid

 

Bij een reis buiten de Europese Unie moet u op voorhand goed de procedures van het land van bestemming raadplegen, want deze kunnen lang en vervelend zijn. 

 

Aarzel niet om advies te vragen aan uw dierenarts. Hij kan u het best informeren over de voorzorgsmaatregelen die u moet nemen voor de reis, afhankelijk van de gezondheidstoestand van uw dier, en de bijzonderheden van uw bestemming.

Wist u dat...? Hondsdolheid is de enige ziekte waarvoor vaccinatie verplicht is wanneer u met uw kat reist. Bespreek dit op voorhand met uw dierenarts: bij de eerste vaccinatie tegen de ziekte moet de injectie ten minste 21 dagen vóór vertrek gebeuren!

 

Meer informatie vindt u op de website van Buitenlandse Zaken of FOD Volksgezondheid.

Moet u vóór vertrek uw dierenarts raadplegen?

Raadpleeg uw dierenarts ten minste een maand vóór vertrek, voor een reis in alle rust. Zo kan hij de algemene gezondheidstoestand van uw kat controleren en hem bepaalde vaccins of antiparasitica toedienen naargelang uw bestemming.

In bepaalde delen van de wereld komt 'cardiopulmonaire dirofilariose' of 'hartwormziekte' voor, een dodelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een lange en smalle worm die wordt overgedragen door een muggenbeet. Leer er hier meer over.

Wat moet u op reis meenemen?

Het belangrijkste om mee te nemen is het Europese paspoort van uw kat, want zonder dit document kunt u het land niet verlaten. 

 

Zorg voor elke reis voor een aangepaste transportbox, waarin uw kat comfortabel zit en waarin hij gemakkelijk kan opstaan en draaien. Plaats op de bodem van de box een handdoek om urine en eventuele uitwerpselen op te vangen. 

Als u met openbaar vervoer (vliegtuig, trein, boot) reist, plaats dan een etiket met uw contactgegevens op de box.

 

Denk er ook aan de volgende zaken mee te nemen:

  • Een EHBO-kit;
  • Alle benodigdheden voor eten en drinken;
  • Zijn mand of deken;
  • Zijn speeltjes;
  • Alle benodigdheden om zijn behoeften te doen.
Hoe bereidt u zich goed voor op een autoreis?

Autoritten kunnen een stresserende belevenis zijn voor onze dieren. Maak uw kat op voorhand vertrouwd met de auto zodat u een aangename reis kunt maken:

  • Laat hem zijn kooi bezoeken wanneer de auto stilstaat en de motor uitgeschakeld is;
  • Maak hem gewoon aan korte ritjes;
  • Beloon hem als alles goed verloopt;
  • Antistress-sprays om in de transportbox te spuiten kunnen ook helpen uw kat te kalmeren tijdens autoritten.

Vergeet niet dat uw dier comfortabel moet zitten en veilig vastgemaakt moet zijn in de auto. Zorg er in de zomer ook voor dat de box afgeschermd is van de zon.

 

In tegenstelling tot honden, hoeven katten niet regelmatig rond te lopen tijdens een autorit. U riskeert hen zelfs te storen als u hen uit hun cocon haalt en confronteert met de luidruchtige en onrustige atmosfeer van een stopplaats aan de autosnelweg. 

 

Geef hem tijdens uw pauzes gerust wat eten en water. Als u het voertuig bij hoge temperaturen verlaat, haal de box er dan uit en plaats hem op een schaduwrijke plaats om een zonnesteek te vermijden.

Welke oplossingen bestaan er voor de opvang van uw kat?

Met een kat op vakantie gaan of zelfs een weekendje weggaan is niet altijd evident. Ook al aanvaarden bepaalde hotels, campings of pensions dieren, het aanbod is vaak beperkt. Het is ook mogelijk dat uw huisdier niet houdt van lange reizen of dat zijn gezondheidstoestand het niet toelaat. Wat is de beste oplossing? Welk compromis tussen het welzijn van uw kat, zijn en uw behoeften en ook uw budget? We geven een overzicht van alle soorten opvang:

  • Familie, vrienden of buren;
  • Een kattenhotel of kattenasiel;
  • Catsitting, waarbij iemand (een petsitter) meerdere malen per dag naar uw huis komt of bij u logeert om voor uw dier te zorgen;
  • Een gastgezin of wisselende opvang, waarbij een gezin uw dier bij hen thuis opvangt, en eventueel vice versa als zij eropuit trekken.

Uw dierenarts is een ideale gesprekspartner om u bij uw keuze te helpen. Hij kent zeker goede adressen van pensions, gastgezinnen, dierenliefhebbers die één of twee katten willen opvangen of studenten die catsitters willen worden.

Winter: welke voorzorgsmaatregelen nemen voor uw kat?

Hoewel katten dankzij hun vacht goed tegen lage temperaturen kunnen, moet u enkele voorzorgsmaatregelen nemen als uw huisdier de gewoonte heeft om buiten te gaan:

 

Brave & Hector - Winter

  • Let er bij koud weer op dat uw kat niet te lang buiten blijft. Controleer regelmatig dat hij niet aan de deur wacht en laat hem nooit de hele nacht buiten!
  • Bescherm de zoolkussens van uw kat en andere gevoelige lichaamsdelen met een speciale zalf.
  • Laat uw kat geen sneeuw eten, want dat kan voor problemen zorgen in het spijsverteringskanaal. Voorzie altijd een schaaltje water zodat uw dier buiten kan drinken (en controleer dat het niet bevroren is).
  • Spoel en droog na elke uitstap zijn ledematen af om afkoeling, kloven en vergiftiging door strooizout of antivriesproducten te voorkomen.
  • Let op voor katten die zich in uw auto verstoppen! Om zich tegen de koude te beschermen, hebben bepaalde dieren de neiging om beschutting te zoeken in de motorkap, of zelfs op de banden van onze voertuigen. Controleer dus goed uw voertuig voordat u vertrekt!
  • We herinneren u er ten slotte aan dat zelfs wanneer de temperatuur zakt of uw huisdier lekker warm binnen blijft, hij niet beschut is tegen parasieten, die zich vaak in onze huizen schuilhouden wanneer het winter wordt. Een bescherming het hele jaar door wordt dan ook aangeraden.

Bepaalde, meer kwetsbare katten hebben het moeilijk met koude:

  • Naaktkatten (Sphynx, Donskoy) en rassen met heel kort haar;
  • Kittens en senior katten;
  • Binnenkatten die zelden buiten komen en katten met een minder dikke vacht;
  • Katten die lijden aan een chronische ziekte met immunodeficiëntie of aan een infectie.

Als uw huisdier tot een van bovenstaande categorieën behoort, raden we aan om hem lekker warm binnen te houden.

BE-NON-200100046

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.