> Mijn kat - Dagelijks > Uw huisdier kiezen

Uw huisdier kiezen

Het is zover! De beslissing is genomen: u hebt ervoor gekozen een kat in uw gezin op te nemen! Deze keuze is niet onbelangrijk en moet goed doordacht worden, omdat ze een belangrijke impact heeft op uw dagelijks leven. 

 

Wat kunt u verwachten van het leven met een kat? Moet u een dier adopteren? En dan best een kitten of een oudere kat? Ontdek op deze pagina al onze adviezen voor de keuze van uw nieuwe metgezel.

Wist u dat? In België heeft meer dan 1 op 4 gezinnen ten minste één kat in huis.

Welke vragen moet u zich stellen voor u een kat adopteert?

Een dier adopteren gebeurt niet zomaar! Het is een beslissing waar u goed over moet nadenken, en dat met het hele gezin. Als u een kat neemt, dan gaat u een verbintenis aan voor het hele leven van het dier, ongeveer 15 jaar. 

 

Voordat u een beslissing neemt, moet u zich dus goed bewust zijn van de verantwoordelijkheden die een adoptie met zich meebrengt, en uzelf twee belangrijke vragen stellen: 

 

  • Heb ik tijd om voor een kat te zorgen? 

Ook al zijn katten onafhankelijke dieren, u moet er tijd voor vrijmaken en er uw dagelijkse organisatie op afstellen. Wie geeft hem eten? Wie vervangt de kattenbakvulling? Wie brengt hem naar de dierenarts? Wie zorgt ervoor in geval van afwezigheid?

 

  • Heb ik de financiële middelen om ervoor te zorgen?

Een kat is niet goedkoop: voedsel, vaccinatie, antiparasitica, jaarlijks bezoek aan de dierenarts, opvang tijdens de vakantie... Zonder eventuele gezondheidsproblemen te vergeten waarvoor mogelijk levenslange behandelingen nodig zijn. 

En, het belangrijkste van al: een dier heeft veel affectie nodig! 

Kater of kattin?

Ook al is er geen verband tussen het geslacht en het karakter van een kat, bepaalde kleine verschillen kunnen de balans wel naar de ene of de andere kant doen overhellen, afhankelijk van uw voorkeuren:

  • Een kater is in het algemeen veel groter en zwaarder dan een kattin, maar ook eenzamer en rustelozer. 
  • Een kattin is doorgaans liefkozender en meer gehecht aan haar thuis… Al zijn er uiteraard uitzonderingen.

Dankzij sterilisatie, verplicht in België, vermijdt u de afbakening van het territorium door katers of krolsheden bij loopse kattinnen, evenals een hele reeks ongewenste gedragingen.  

Europese kat of raskat?

De Europese kat of 'straatkat' is het meest voorkomende ras in onze gebieden, met een sterk uiteenlopend karakter, lichaamsbouw, grootte en vacht. De Europese kat is een erg aangenaam huisdier, met sterke sociale vaardigheden en een groot aanpassingsvermogen, zowel voor het plattelands- als stadsleven.

 

De zogenoemde raskatten daarentegen zijn veel meer gestandaardiseerd: hun lichaamsbouw (grootte, kleur, vorm van de snuit en staart) beantwoordt aan specifieke criteria die het resultaat zijn van een lang selectieproces. Een raskat heeft vaak een stamboom, een genealogisch document met de gegevens van de laatste vier generaties van het voorgeslacht. 

 

Bepaalde rassen hebben ook specifieke karaktertrekken: 

  • Siamese katten hebben de reputatie heel dicht bij hun baasje te staan en zich een beetje als honden te gedragen, maar er wordt ook van gezegd dat ze wat schichtig zijn. 
  • Perzische katten staan erom bekend kalme en liefkozende dieren te zijn.
  • De Heilige Birmaan zit een beetje tussen deze beide rassen in: kalm, maar met karakter. 

Aarzel niet om dit te bespreken met een dierenarts. Hij kan u advies geven op basis van de samenstelling van uw gezin, uw woonplaats en levenswijze.

Kitten, volwassen of oudere kat?

Als het uw eerste huisdier is of u kinderen hebt, dan bent u misschien net als vele anderen geneigd om voor een kitten te kiezen. Maar let op: een kitten is per definitie een baby! U moet veel tijd besteden aan zijn opvoeding, en veel geduld hebben om zijn (vele) kuren te doorstaan!

 

Waarom kiest u niet voor een volwassen kat? In tegenstelling tot wat iedereen denkt, zijn ter adoptie voorgestelde katten geen katten met gedragsstoornissen of dieren die zich moeilijk kunnen aanpassen. Doorgaans duurt het een jaar voor katten zindelijk zijn en geen kuren meer hebben (en dus veel kalmer zijn).

 

Als laatste kunt u ook voor een oude kat gaan. Zo zorgt u ervoor dat het dier zijn leven vredig kan eindigen in een warm gezin. En, voor uw kinderen is het een mooie levensles en oefening in verantwoordelijkheid!

Denkt u eraan een kitten in huis te halen? Raadpleeg dan hier de speciale gids van Hector voor (toekomstige) eigenaars. Bekijk hem nu om alles te weten te komen over kittens, hun gezondheid en hun dagelijks welzijn!

Uit het asiel of van een fokker?

Of u nu voor een asiel of een erkende fokker kiest, u moet er vooral goed over nadenken. 

 

Als u een fokker kiest, verzeker u er dan van dat hij legitiem is en een goede reputatie heeft. Er zijn jammer genoeg nog heel wat gewetenloze mensen in deze sector… Licht u dus vooraf in over de fokkerij en maak eerst een afspraak om het dier te ontmoeten en te zien in welke omstandigheden het leeft. 

  • Een fokker moet u altijd informatie kunnen geven over de ouders van het kitten. Sta er bij een eerste bezoek op om de moeder en indien mogelijk de vader van het kitten te zien. 
  • De omgeving en de voedingsstatus van de dieren, maar ook van de moeder, zijn een belangrijke aanwijzing van de beroepsernst van een fokker. 
  • Een professional besteedt ook tijd aan de socialisatie van het kitten en maakt hen gewoon aan diverse situaties.

Hebt u besloten om een kitten uit een asiel te adopteren? Dat is een mooie daad die een dier in nood een tweede kans geeft. Ongeacht of het een jonge of oudere kat is, hij heeft ongetwijfeld al heel wat ervaringen achter de rug, gelukkig of ongelukkig. Licht u dus zo goed mogelijk in over de familiale voorgeschiedenis, maar ook de omgeving en gezondheid. 

Bij de adoptie moet de kat geïdentificeerd (microchip) en geregistreerd worden. Hij moet een Europees paspoort en een garantiecertificaat hebben dat door beide partijen is ondertekend. Vergeet niet om zijn gezondheidsboekje te vragen: heeft uw toekomstige huisdier wel de eerste vaccins en ontwormingsmiddelen gekregen?

Op welke leeftijd adopteert u een kitten best?

Wettelijk mag een kitten niet verkocht worden voordat het 12 weken oud is. Enkele weken in het gezelschap van zijn moeder, broers en zussen vertoeven is gunstig voor de ontwikkeling van de kat. 

Opgelet, er zijn gewestelijke verschillen! In Wallonië en Brussel mogen kittens al vanaf de leeftijd van 7 weken verkocht worden.

Uw kattin heeft net geworpen: mag u de kittens verkopen?

In België moeten katten verplicht gesteriliseerd worden. Als u een worp van eigen kweek wil verkopen, moet u eerst een erkenning als deeltijds-/amateurkweker verkrijgen. 

 

Opgelet: het is verboden om een kat via sociale media te verkopen! Als u een dier wenst te verkopen, mag u een advertentie alleen via gespecialiseerde media (pers of websites) verspreiden of in een dierenwinkel die als tussenpersoon optreedt.

 

Vóór de verkoop moeten de katten geïdentificeerd en geregistreerd worden. Het chipnummer van het dier moet verplicht in de advertentie staan. Bovendien moeten kittens verplicht minstens een eerste vaccinatie tegen niesziekte, leukose en het kattenziektevirus gekregen hebben (link eerste vaccinaties voor kittens).

 

Net als de professionals moet u de koper overigens een garantie bieden. In geval van overlijden door een van de ziekten die in de garantie vermeld staan, heeft de koper recht op terugbetaling van de aankoopprijs. Hiertoe moet een dierenarts de symptomen binnen de gegarandeerde termijnen vaststellen en de doodsoorzaak bevestigen.

Meer informatie over de aankoop en verkoop van een huisdier vindt u in de handige gids van Test Aankoop.

BE-NON-210100013

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.