> Mijn kat - Dagelijks > Uw nieuw dier verwelkomen

Uw nieuw dier verwelkomen

Wat moet u voorzien om uw nieuwe huisdier op te halen?

De eerste reis, van het asiel of de kweker naar zijn nieuwe thuis, kan een stresserende fase zijn voor het dier. Volg onze adviezen voor een vlotte en rustige overstap: 

 • Als u uw kat gaat halen, voorzie dan een transportbox met daarin een absorberende mat. Stress kan bij katten heel wat ongemakken veroorzaken! 
 • Aarzel niet om tijdens de trip met hem te praten om hem gerust te stellen. 
 • Een spray met feromonen in de box sproeien kan ook een kalmerend effect hebben. 
 • Zodra u thuis bent aangekomen, mag u het initiatief aan de kat laten: open de box en plaats hem op een kalme plaats in de buurt van zijn kattenbak, zodat hij er zelf rustig uit kan komen.
 • Idealiter haalt u uw huisdier aan het begin van het weekend, zodat u er de eerste dagen veel tijd aan kunt besteden.
Hoe moet u zich op de komst van uw kat voorbereiden?

De aankomst van een dier in uw gezin is een emotioneel moment met een grote impact op uw dagelijks leven. 

 

Geduld, affectie en sereniteit zijn sleutelwoorden bij de aankomst van een kat in zijn nieuwe thuis. 

 

Het wordt aanbevolen om uw dier de eerste dagen in één ruimte te laten verblijven zodat hij geleidelijk aan zijn weg vindt. 

Het verspreiden van feromonen (kalmerende hormonen) vergemakkelijkt de gewenning en helpt bij het bestrijden van stress. Te onthouden!

Om klaar te zijn voor de langverwachte dag, hebben we hieronder een aantal onontbeerlijke zaken opgelijst voor een geslaagde start:

 

 • Mand

Voorzie een comfortabele mand op een kalme plaats om uw dier goed te verwelkomen. 

Wist u dat? Een kitten slaapt meer dan 20 uur per dag, een volwassen kat ongeveer 16 uur… De rustruimte van uw dier is dus uiterst belangrijk voor zijn welzijn!

 • Voeding

U hebt een bak nodig voor water en een andere voor voeding, bij voorkeur in roestvrij staal om de hoeveelheid bacteriën te beperken en voldoende zwaar tegen het omstoten. Informeer uzelf ook over voeding die aan zijn leeftijd en gewicht aangepast is. In tegenstelling tot wat iedereen denkt, geeft u beter geen koemelk: de meerderheid van onze besnorde vrienden verteren het niet!

 

 • Kattenbak

De kattenbak van uw dier moet zich op een kalme plaats en ver van de eethoek bevinden. U kunt een eenvoudige bak kiezen, of een 'huis' met dak, dat meer privacy biedt maar ook geuren filtert dankzij een koolfilter in het deksel (maandelijks te vervangen). Omdat katten uiterst zindelijke dieren zijn, doet u er goed aan elke dag de uitwerpselen te verwijderen en de bak wekelijks volledig schoon te maken.

 

 • Accessoires

Ook al brengen katten uren slapend door, ze spelen ook heel graag! Voorzie enkele leuke voorwerpen waarmee hij zich kan amuseren (balletjes, kartonnen dozen, muizenspeeltje...), en ook iets waaraan hij kan klauwen – zo blijven uw zetels (hopelijk) gespaard!

 

 • EHBO-kit

Net als ons kan een dier wondjes oplopen! Zorg dus voor een EHBO-kit met daarin een ontsmettingsmiddel, verband en plakband. Vraag advies aan uw dierenarts of apotheker.

U heeft besloten een kitten in huis te halen? Proficiat! Raadpleeg hier de speciale gids van Hector voor (toekomstige) eigenaars om u optimaal voor te bereiden, allerhande praktisch advies op te doen en alles te weten te komen over kittens, hun gezondheid en hun dagelijks welzijn!

Twee katten laten samenwonen: hoe pakt u dat aan?

Een andere kat in huis? Fijn! Maar, opgelet: net als bij ons is een eerste indruk bij katten vaak doorslaggevend. Volg dus ons advies voor een rustige introductie:

 • Richt uw huis zo in dat er geen rivaliteit is: meerdere katten betekent meerdere voederbakjes, manden, krabpalen en zelfs kattenbakken!
 • Maak uw nieuwe huisdier eerst vertrouwd met de omgeving voordat u hem aan uw andere dieren voorstelt. 
 • Laat uw katten wennen aan elkaars respectieve geur: wrijf even met een zachte doek langs het lichaam van de ene en leg hem vervolgens in de mand van de andere, en vice versa, verwissel hun dekens, speeltjes, enzovoort.
 • Na enkele dagen is het tijd voor de officiële voorstelling! Breng beide katten in een voldoende grote ruimte en ga op enkele meter afstand staan om hen ruimte te geven.
BE-NON-210100013

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.