> Mijn kat - Preventie > Vaccinatie bij katten

Vaccinatie bij katten

Net zoals mensen kunnen katten diverse ziekten oplopen door bacteriën of virussen in de omgeving. Gelukkig kunnen we onze besnorde huisdieren dankzij vaccinatie beschermen tegen aandoeningen.

Wat is vaccinatie?

Vaccinatie zorgt (via antilichamen en afweercellen) voor een bescherming tegen ziekteverwekkers. Zodra uw dier gevaccineerd is, is het beschermd als het later in contact komt met deze ziektekiemen.

Waarom is het belangrijk om uw kat te vaccineren?

In het dagelijkse leven, bij contact met andere katten of via de omgeving (ontlastingen, regenwater), krijgt uw huisdier te maken met diverse ziekteverwekkers die mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid of zelfs dodelijk. Soortgenoten, ook gevaccineerde, kunnen dragers zijn van een virus of bacterie en op die manier een ziekte doorgeven aan uw kat als ze niet beschermd is. 

 

Vaccinatie is de doeltreffendste methode om uw dier te laten vechten tegen besmettelijke ziekten. Op dit ogenblik is het de beste bescherming tegen de meeste ongeneeslijke ziekten. 

Waarom moet vaccinatie absoluut herhaald worden?

Mettertijd daalt het beschermingsniveau van uw kat tegen de ziekteverwekkers en moet zijn afweersysteem opnieuw gestimuleerd worden. Om uw dier blijvend tegen ziekten te beschermen, moeten de meeste vaccinaties jaarlijks of elke drie jaar herhaald worden. 

 

Bovendien kan uw dierenarts bij die herhalingen de algemene gezondheidstoestand van uw kat evalueren.

Wanneer moeten vaccinaties voor het eerst herhaald worden?

Als algemene regel moeten vaccinaties voor het eerst herhaald worden ten laatste één jaar na de basisvaccinatie. De vaccins moeten vervolgens elk jaar of elke drie jaar herhaald worden, afhankelijk van de ziekte. 

 

Duurt het langer, dan is het misschien nodig vanaf nul te herbeginnen, met meerdere injecties met kortere tussenpozen zoals bij de basisvaccinatie.

 

Vraag uw dierenarts om samen met u een vaccinatiekalender op te stellen zodat uw huisdier een constante en optimale bescherming geniet.

Een vaccinatieprogramma dat even uniek is als uw kat! Uw dierenarts zal de risicofactoren voor uw kat inschatten op basis van leeftijd, ras, levenswijze, activiteiten en sociaal leven om een aangepast vaccinatieprogramma voor te stellen, rekening houdend met de laatste wetenschappelijke inzichten over vaccins.

Welke vaccins zijn verplicht voor katten?

De verplichte basisvaccinatie voor katten omvat:

 

Als uw kat regelmatig contact heeft met soortgenoten of een verblijf in een kattenhotel gepland heeft, dan zal uw dierenarts u ook een vaccinatie tegen chlamydia aanraden, dat aan het gecombineerde vaccin toegevoegd kan worden.

 

Vaccinatie tegen hondsdolheid is al enkele jaren niet meer verplicht in België. Ze is wel verplicht als u met uw dier naar het buitenland reist.

Opgelet voor gewestelijke verschillen! In Wallonië en Brussel kunnen kittens verkocht worden vanaf de leeftijd van 7 weken (12 weken in Vlaanderen) en is de vaccinatie tegen niesziekte, leukose en het kattenziektevirus niet verplicht maar sterk aangeraden.

Mag u een niet-gevaccineerde kat buiten laten?

Zolang uw kat niet alle vaccinaties heeft gekregen, wordt aangeraden om hem niet buiten te laten omdat hij dan het risico loopt geconfronteerd te worden met mogelijk dodelijke ziekten.

Opgelet! Om de overdracht van seksueel overdraagbare ziekten, maar ook onvoorziene geboortes te vermijden, laat u uw kat best niet buiten zolang ze niet gesteriliseerd is, dat wil zeggen, vóór de leeftijd van ongeveer zes maanden.

BE-NON-200200019

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.