> Mijn kat - Preventie > Het eerste bezoek aan de dierenarts

Het eerste bezoek aan de dierenarts

U hebt zonet een kitten in huis genomen? Gefeliciteerd! Na een korte aanpassingsperiode bij u thuis, dient uermee naar de dierenarts te gaan. Zijn of haar rol zal doorslaggevend zijn voor de gezondheid van uw nieuwe huisdier.

 

Om de belangrijke momenten voor vaccinatie en antiparasitaire behandelingen niet uit het oog te verliezen, kunt u hier onze preventiekaart voor alle nieuwe kitteneigenaars downloaden en afdrukken.Vergeet niet om deze mee te nemen bij uw eerste bezoek aan de dierenarts!

Zoek een dierenarts in uw buurt

De komst van een kitten is een bijzonder moment. Wilt u meer weten over uw kleine metgezel, zijn opvoeding en zijn dagelijks welzijn? Raadpleeg dan hier de gids van Hector voor nieuwe baasjes!

 

Waarom is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan?

Net zoals elk gezinslid neemt de dierenarts een essentiële plaats in het leven van uw kat of kitten in. Bij een eerste bezoek aan de professional van uw keuze wordt niet alleen een volledig gezondheidsonderzoek gedaan, maar wordt ook een balans opgesteld met betrekking tot vaccinatie, behandelingen tegen parasieten, identificatie, sterilisatie, voeding enz. 

 

Bovendien is een regelmatige opvolging van uw kitten in de eerste maanden onontbeerlijk voor de goede groei, maar ook een optimale bescherming tegen ziekten en parasieten.

Katten moeten verplicht geïdentificeerd en gesteriliseerd worden in België. Vraag inlichtingen aan uw dierenarts en klik hier voor meer informatie!

Op welke leeftijd moet u een kitten voor het eerst naar de dierenarts brengen?

Om ervoor te zorgen dat uw kitten zich goed ontwikkelt, zowel emotioneel als gedragsmatig, is het belangrijk om hem niet te vroeg van zijn moeder en de rest van de worp te scheiden. De aanbevolen leeftijd voor adoptie bedraagt rond de 12 weken. Vóór deze leeftijd mag het niet verkocht worden. We raden u aan om enkele dagen na zijn aankomst een afspraak te maken bij de dierenarts. Als u een ouder kitten adopteert, blijft de reflex dezelfde: raadpleeg een dierenarts in de eerste dagen van het samenwonen om zijn algemene gezondheidstoestand te bepalen.

 

Als u uw kitten uit een kwekerij of asiel hebt geadopteerd, dan heeft deze zijn eerste vaccins al gekregen en is hij al ontvlooid en ontwormd. Het is niettemin belangrijk om ermee naar uw dierenarts te gaan om de algemene toestand van uw nieuwe huisdier te bepalen en een vaccinatieschema op te stellen.

Opgelet, gewestelijke verschillen! In Wallonië en Brussel mogen kittens ten vroegste vanaf de leeftijd van 7 weken verkocht worden (12 weken in Vlaanderen).

Hoe bereidt u zich goed voor op het bezoek?

Het eerste bezoek aan de dierenarts is een belangrijke en ietwat stresserende stap, zowel voor het kitten als voor zijn eigenaar! 

 

Zal het contact tussen jullie goed verlopen? Zal de dierenarts weten hoe zich te gedragen bij uw dier? Zal uw kat zich goed gedragen? Het is normaal dat u zich heel wat vragen stelt wanneer u voor de eerste keer naar de dierenarts gaat. Vooral omdat dit eerste contact ook zal bepalen hoe uw dier zich bij de volgende bezoeken zal gedragen.

 

Hier volgen enkele tips om het bezoek (en de volgende bezoeken) zo goed mogelijk te laten verlopen:

  • Idealiter maakt u een afspraak om een lange wachttijd in de kliniek te vermijden. Vermeld bij het maken van de afspraak duidelijk dat het om een eerste afspraak voor een kitten gaat;
  • Voor een veilige rit koopt u een transportbox die aangepast is aan uw kat. Laat uw dier eraan wennen zodat hij de box niet associeert met een stresserende gebeurtenis. Zorg ervoor dat de box tijdens de verplaatsingen goed gesloten is om ongevallen te voorkomen;
  • Om uw dier te kalmeren kunt u kalmerende feromonen in de box sproeien of een ontspannende spray op basis van planten gebruiken;
  • Plaats de box in de wachtzaal op een verhoog of op uw knieën, en zorg voor een laken om ze te bedekken;
  • Neem een snoepje mee om uw dier na het bezoek te belonen.

 

Ontdek de adviezen van Hector voor een probleemloos bezoek aan de dierenarts!

 

 

Probeer in de wachtzaal uit de buurt van andere honden te blijven, om het nog zwakke organisme van uw pup niet aan microben bloot te stellen.

Wat moet u meenemen naar het eerste bezoek aan de dierenarts?

Het belangrijkste dat u moet meenemen zijn alle papieren van uw dier. Als uw kitten uit een kwekerij of asiel komt, dan moet hij vooraf geïdentificeerd zijn en moet u zijn Europees paspoort meekrijgen, net als zijn vaccinboekje. 

 

Heeft uw kat een stamboom? Breng dan ook zijn certificaat mee zodat het bij zijn gezondheidsboekje gestoken kan worden.

 

Om de belangrijke momenten voor vaccinatie en antiparasitaire behandelingen niet uit het oog te verliezen, kunt u onze preventiekaart voor alle nieuwe kitteneigenaars downloaden en afdrukken. Vergeet niet om deze mee te nemen bij elk bezoek aan de dierenarts, om de kalender voor vaccinatie en bescherming tegen parasieten van uw nieuwe vriend goed te kunnen opvolgen.

Download hier de preventiekaart voor uw kitten.

Schrik om iets te vergeten? Noteer in de periode voor het bezoek alle vragen die bij u opkomen en die u uw dierenarts wilt stellen. Vergeet niet de lijst mee te nemen op de dag van het bezoek.

BE-NON-210100013

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.