> Mijn kat - Preventie > Vaccinatie bij kittens

Vaccinatie bij kittens

Net zoals mensen kunnen katten diverse ziekten oplopen door bacteriën of virussen in de omgeving. Gelukkig kunnen we onze kleine besnorde huisdieren dankzij vaccinatie beschermen tegen aandoeningen.

Wat is vaccinatie?

Vaccinatie zorgt (via antilichamen en afweercellen) voor een bescherming tegen ziekteverwekkers. Zodra uw dier gevaccineerd is, is het beschermd als het later in contact komt met deze ziektekiemen.

Waarom is het belangrijk om uw kitten te vaccineren?

Pasgeboren kittens krijgen in hun eerste levensdagen antilichamen via de moedermelk. Hierdoor genieten kittens een tijdelijke bescherming (van enkele weken) tegen ziekten. 

 

Na het spenen, rond 8 tot 12 weken, neemt de moederlijke immuniteit af zodat kittens gevoelig worden voor ziekteverwekkers. Met een vaccinatie in de eerste levensweken wordt hun immuniteitssysteem gestimuleerd en genieten ze een goede bescherming.

Wat is de basisvaccinatie?

De basisvaccinatie verwijst naar de eerste vaccinaties van het dier, vanaf een leeftijd van negen weken.

 

Om een goede bescherming te verzekeren, bestaat deze meestal uit twee injecties: een eerste op de leeftijd van 8 à 9 weken, de tweede 3 à 4 weken later. De basisvaccinatie is afgerond na een derde vaccinatie, op de eerste verjaardag van uw kitten. Uw dierenarts zal samen met u een vaccinatieschema opstellen in functie van de leeftijd van uw kitten en zijn leefomgeving.

 

Kittens mogen niet verkocht worden vóór de leeftijd van 12 weken, de eerste vaccinatie is daarom in principe al bij de kweker of in het asiel toegediend. Vergeet bij adoptie niet het vaccinatieboekje van uw kitten te vragen en neem snel contact op met uw dierenarts om te bepalen wanneer de volgende vaccinatie moet plaatsvinden.

Om de vaccinatiekalender van uw nieuwe vriend gemakkelijk te kunnen opvolgen en geen vaccinaties te vergeten, kunt u hier onze speciale preventiekaart voor kittens downloaden en afdrukken. Vergeet niet om deze mee te nemen bij elk bezoek aan de dierenarts.

Waarom hebben kittens meerdere vaccins nodig?

Voor bepaalde types vaccins zijn meerdere injecties nodig wanneer ze voor het eerst toegediend worden, ongeacht de leeftijd van het dier, om aan deze laatste een voldoende immuniteit te verzekeren.

Welke vaccins zijn verplicht voor kittens?

De verplichte basisvaccinatie voor kittens afkomstig van een asiel of cattery omvat:

 

Als uw kitten regelmatig contact heeft met soortgenoten of een verblijf in een kattenhotel voor de boeg heeft, dan kan uw dierenarts u extra vaccinaties aanraden.

 

Vaccinatie tegen hondsdolheid is al enkele jaren niet meer verplicht in België. Ze is wel verplicht als u met uw dier naar het buitenland reist.

Opgelet, er zijn gewestelijke verschillen! In Wallonië en Brussel kunnen kittens verkocht worden vanaf de leeftijd van 7 weken (12 weken in Vlaanderen) en is de vaccinatie tegen niesziekte, leukose en het kattenziektevirus niet verplicht maar sterk aangeraden.

Wanneer moeten kittens hun eerste vaccins krijgen?

De eerste vaccinatie, voor niesziekte, leukose en het kattenziektevirus, wordt doorgaans toegediend door de kweker of in het asiel, op de leeftijd van 8 à 9 weken.

Vergeet niet te ontwormen! Het wordt aangeraden om kittens te ontwormen vanaf de leeftijd van 3 weken, daarna elke 2 weken tot 2 weken na het spenen, en ten slotte elke maand tot de leeftijd van 6 maanden. 3 à 4 weken na de eerste vaccinatie ontvangen kittens een tweede vaccinatie. Deze basisvaccinatie is afgerond na een derde prik, op de eerste verjaardag. Daarna is uw kitten gedurende een heel jaar beschermd (en afhankelijk van het type vaccin mogelijks zelfs drie jaar)!

Hier kunt u de speciale preventiekaart voor kittens downloaden en afdrukken om zijn volgende vaccinaties niet te vergeten. Vergeet niet om deze mee te nemen bij elk bezoek aan de dierenarts.

Mag u een niet-gevaccineerd kitten buiten laten?

Zolang uw kitten niet alle vaccinaties gekregen heeft, wordt het aangeraden om hem niet buiten te laten, omdat hij dan risico loopt op mogelijk fatale ziekten. Denk er ook aan uw kitten te beschermen tegen parasieten voordat u haar naar buiten laat.

Opgelet! Om de overdracht van seksueel overdraagbare ziekten maar ook onvoorziene nestjes te vermijden, moet u er ook op letten dat u de kat niet buiten laat zolang ze niet gesteriliseerd is, dat wil zeggen vóór de leeftijd van ongeveer zes maanden. Sterilisatie is verplicht in Vlaanderen.

BE-NON-210100013

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.