> Mijn hond - Preventie > Het eerste bezoek aan de dierenarts

Het eerste bezoek aan de dierenarts

Hebt u pas een pup in uw gezin opgenomen? Gefeliciteerd! Vergeet na een initiële aanpassingsperiode zeker niet om ermee naar de dierenarts te gaan. Zijn rol is doorslaggevend voor de gezondheid van uw nieuwe huisdier.

 

 

Zoek een dierenarts in uw buurt

 

Waarom is het belangrijk om naar de dierenarts te gaan?

Net zoals elk gezinslid bekleedt de dierenarts een essentiële plaats in het leven van uw hond. Bij een eerste bezoek aan de arts van uw keuze wordt niet alleen een volledige gezondheidsbalans van uw dier opgemaakt maar wordt ook een stand van zaken opgemaakt met betrekking tot vaccinatie, de behandelingen tegen parasieten, identificatie, voeding, sterilisatie enz.

 

Bovendien is een regelmatige follow-up van uw pup in de eerste maanden onontbeerlijk voor de goede groei en voor een optimale bescherming tegen ziekten en parasieten.

Op welke leeftijd moet u uw pup voor het eerst naar de dierenarts brengen?

Om ervoor te zorgen dat hij zich goed ontwikkelt, zowel emotioneel als op vlak van gedrag, is het belangrijk om de pup niet te vroeg van de moeder en de rest van het nest te scheiden. De aanbevolen leeftijd voor de adoptie van een pup ligt rond 8 weken. We raden u aan om enkele dagen nadat u hem in huis neemt een afspraak te maken bij de dierenarts. Hetzelfde geldt als u een oudere pup adopteert: raadpleeg een dierenarts in de eerste dagen van het samenwonen om zijn algemene gezondheidstoestand te evalueren.

 

Als u uw pup uit een kwekerij of asiel hebt geadopteerd, dan heeft deze zijn eerste vaccins al gekregen en is hij ontvlooid en ontwormd. Het is niettemin belangrijk om ermee naar de dierenarts te gaan om de algemene toestand van uw nieuwe huisdier te bepalen en een vaccinatieschema op te stellen.

Hoe bereidt u zich voor op het bezoek?


 

Het eerste bezoek aan de dierenarts is een belangrijke en ietwat stresserende stap, zowel voor de pup als voor het baasje! 

 

Zal het contact tussen ons goed verlopen? Zal de dierenarts weten hoe zich te gedragen bij mijn dier? Zal mijn hond zich goed gedragen? Het is normaal dat u zich heel wat vragen stelt voordat u de dierenarts een eerste bezoek brengt. Vooral omdat dit eerste contact ook zal bepalen hoe uw dier zich bij de volgende bezoeken zal gedragen.

 

Hier volgen enkele tips om dit eerste bezoek (en de toekomstige) zo goed mogelijk te laten verlopen:

  • Idealiter maakt u een afspraak om een lange wachttijd in de praktijk te vermijden. Vermeld bij het maken van de afspraak duidelijk dat het om een eerste afspraak voor een pup gaat.
  • Neem een snoepje mee om uw dier na het bezoek te belonen.
  • Profiteer van het bezoek om een aangenaam moment met uw dier door te brengen: praat tegen hem en speel met hem. Op die manier zal hij de uitstap associëren met een plezierig moment.
  • Aai uw dier, zowel in de wachtzaal als in de praktijk zelf om hem gerust te stellen.

Probeer in de wachtzaal uit de buurt van andere honden te blijven, om het nog zwakke organisme van uw pup niet aan microben bloot te stellen.

Wat moet u meenemen naar een eerste bezoek aan de dierenarts?

Het belangrijkste dat u dient mee te nemen zijn alle papieren van uw dier. Als uw pup uit een kwekerij of asiel komt, dan moet deze vooraf geïdentificeerd zijn en een Europees paspoort hebben. U moet ook zijn vaccinatieboekje gekregen hebben. 

 

Heeft uw hond een stamboom? Breng dan ook zijn certificaat mee zodat het bij zijn gezondheidsboekje gevoegd kan worden.

Schrik om iets te vergeten? Schrijf in de dagen vooraf alle vragen op waarop u een antwoord wilt. Vergeet de lijst niet mee te nemen op de dag van het bezoek.

BE-NON-200100031

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.