> Mijn hond - Preventie > Vaccinatie van uw pup

Vaccinatie van uw pup

Net zoals mensen kunnen honden diverse ziekten oplopen door bacteriën of virussen in de omgeving. Gelukkig kunnen we onze kleine viervoeters dankzij vaccinatie beschermen tegen deze aandoeningen.

Wat is vaccinatie?

Vaccinatie zorgt (via antilichamen en afweercellen) voor bescherming tegen ziekteverwekkers. Zodra uw dier gevaccineerd is, is het beschermd als het later in contact komt met deze ziektekiemen.

Waarom is het belangrijk om uw pup te vaccineren?

De pasgeboren pups krijgen in hun eerste levensdagen antilichamen via de moedermelk. Hierdoor geniet de pup een tijdelijke bescherming (van enkele weken) tegen ziektes. 

 

Na het spenen, rond 8 weken, neemt de maternale immuniteit af zodat de pup gevoelig wordt voor ziekteverwekkers. Met een vaccinatie in de eerste levensweken van de pup wordt zijn immuniteitssysteem gestimuleerd en geniet hij van een goede bescherming.

Wat is basisvaccinatie?

Basisvaccinatie verwijst naar de eerste vaccinaties van het dier, vanaf een leeftijd van zes weken.

 

Basisvaccinatie bij de pup bestaat meestal uit twee of drie injecties, met een interval van enkele weken, die verspreid gebeuren tot de leeftijd van 12 tot 16 weken.

 

Uw dierenarts stelt samen met u een vaccinatieschema op in functie van de leeftijd van de pup en zijn leefomgeving. 

 

De eerste vaccinatie is al bij de kweker of in het asiel toegediend. Vergeet bij adoptie niet het vaccinatieboekje van uw pup te vragen en neem snel contact op met uw dierenarts om te bepalen wanneer de volgende vaccinatie moet plaatsvinden.

Waarom hebben pups meerdere vaccins nodig?

Voor bepaalde types vaccinaties zijn meerdere injecties nodig wanneer ze voor het eerst worden toegediend, ongeacht de leeftijd van het dier, om een voldoende immuniteit te verzekeren.

Welke vaccins zijn verplicht voor pups?

De verplichte basisvaccinatie voor pups omvat:

Uw dierenarts kan u ook een vaccinatie tegen leptospirose aanbevelen, die aan het gecombineerde vaccin kan worden toegevoegd.

 

Vaccinatie tegen hondsdolheid is al enkele jaren niet meer verplicht in België. Ze is wel verplicht als u met uw dier naar het buitenland reist.

Opgelet, er zijn regionale verschillen! In Wallonië en Brussel is vaccinatie tegen hondenziekte, parvovirose, leptospirose en hepatitis niet verplicht maar wel sterk aanbevolen. Als uw hond regelmatig in contact komt met andere honden, zal de dierenarts ook een vaccinatie tegen kennelhoest aanraden.

Wanneer moeten pups hun eerste vaccins krijgen?

Het eerste vaccin wordt doorgaans door de kweker of in het asiel toegediend, op de leeftijd van 6 weken. Het gaat dan om hondenziekte en parvovirus. 

 

Met de tweede injectie, op 9 weken, krijgen pups een vaccin tegen hondenziekte, parvovirus en hepatitis (plus eventueel leptospirose). Afhankelijk van de omgeving beveelt de dierenarts ook vaccinatie tegen kennelhoest aan.

 

Op de leeftijd van ongeveer 12 weken wordt de injectie tegen bovenstaande ziekten herhaald.

 

Na deze drie vaccinaties is uw pup gedurende een heel jaar beschermd!

Houd het gezondheidsboekje van uw hond in het oog! Controleer goed het vaccinatieschema van uw dier, want bepaalde vaccins moeten elk jaar opnieuw toegediend worden en andere elke drie jaar. Dat is de ideale gelegenheid om ook de algemene gezondheidstoestand van uw ondertussen volwassen pup na te gaan!

Mag een niet-gevaccineerde pup naar buiten?

Als uw pup niet alle vaccinaties heeft gekregen, is het belangrijk om tijdens de wandelingen rekening te houden met enkele veiligheidsmaatregelen om de risico's op ziekteoverdracht te beperken:

  • Laat uw pup niet in contact komen met andere honden, ook niet als die gevaccineerd zijn. Die mogen dan wel beschermd zijn, ze kunnen toch dragers zijn van een virus of bacterie en op die manier een ziekte aan uw pup overdragen.
  • Zorg ervoor dat hij niet aan uitwerpselen ruikt en likt of deze inslikt.
  • Zorg ervoor dat hij geen regenwater drinkt.

 

BE-NON-200100031

Contacteer ons

Word lid van onze community! Afspraak op onze Facebookpagina voor alle mogelijke advies, tips en tricks voor de gezondheid en het welzijn van uw dieren!

Vragen, opmerkingen of suggesties?
Stuur ons een bericht via Facebook.